Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Наука и Експерименти»След атомна бомба: Учени откриха нова форма на материята!

След атомна бомба: Учени откриха нова форма на материята!

След атомна бомба: Учени откриха нова форма на материята!
Снимка: WikiImages / pixabay.com

Учените непрестанно изследват света и процесите в него. Наскоро американски и италиански специалисти в сферата на физиката установиха, че при изригването на първата атомна бомба, в епицентъра на взрива е бил открит неизвестен за човечеството квазикристал. Това е нова и непозната досега материя, а самото изследване е било публикувано в протоколите на науките на Американската академия.

Интересен феномен в случая е това, че реално тези квазикристали са създадени от човека и те са първата такава структура. Подобни материи са били намерени при падането на Хатирския метеорит. Важна особеност в случая е това, е тези структури се образуват вследствие на свръхвисоките температури и налягането, смятат учените.

Квазикристалите са наистина доста интересна материя, която в никакъв случай не се вписва в стандартните разбирания на учените за кристолографията. Съществуването на тази структура е била предсказана още преди около 50 години от учения Даниел Шехтман, който в тази връзка става и Нобелов лауреат по химия преди десет години през 2011 г.

Десетилетия наред учените се стараеха да намерят в природата истински пример за съществуването на тази материя в реалната природа. Въпреки огромните старания това да се направи, задачата бе постигната едва преди 10-на години от екип от учени под ръководството на Пол Щайнхарт. Той открива първият квазикристал в природата в минерал хатиркит, който е бил добит в района на Чукотка.

Именно свръхвисоката температура е един от факторите, които играят ключова роля в образуването на този материал. Учените отбелязват, че в метеоритния кратер градусите са достигали 1200 по Целзий и налягане, което надвишава с цели сто пъти атмосферното. Намирайки тази структура в хатиркита, екипът на Щайнхарт се заинтересува от факта дали не може да се открият квазикристали и в друг доста необикновен минерал, а именно в Тринитита.

Доказателството е било намерено през юли 1945 години на мястото на взрива на "ринити, където е била пусната първата атомна бомба в света с мощност 21 килотона. В резултат на експлозията се е образувал гигантски кратер, в центъра на който температурата е била близо 1500 градуса по Целзий и налягане, което в десетки пъти е надвишава това на атмосферата.

Екипът на Щайнхарт открива тази материя на квазикристалите именно в един от образците на тринитита, които са били намерени и събрани още преди края на Втората световна война. Учените добавят, че тези структури са възникнали в резултат на изпаряването на редица кабели, които са били изработени от материала мед.

Те са свързвали инструментите от Проекта Манхатън с обекта, от където се е водело наблюдението. Той е бил издигнат на няколко километра от епицентъра на страшния взрив на атомната бомба. Именно по този начин се е сформирал досега неизвестният в природата материал квазикристал, който се сформира от желязо, силиций, калций и мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest