sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Легенда за Жеводанския върколак

Легенда за Жеводанския върколак

Върколак

Историите за хората-зверове често се срещат в легендите и летописите. Първата фигурка на върколак е намерена в немските Алпи. Човекът-лъв е увековечен върху бивна на мамут. В Антична Гърция също знаели за мистичната способност и жреците на Зевс от Ликия са познавали тайните на мрачния образ.

Жреците принасяли в човешки жертви и според Платон">Платон: "Нарязвали на късчета от плътта им, смесвали я с месо от животни... Който хапне от тях неизбежно се превръща във вълк".

Такава съдба постигнала някой си Демарк, а за още случаи писал и ученикът на Аристотел – Теофраст.

Но оскъдните сведения от древността са само повърхността на айсберга. Доказа се, че в Древна Гърция са съществували могъщи общества на хората-вълци и хората-мечки, подчиняващи цели племена. Те извършвали тайни обреди и се превръщали пълно или частично в животни, като ставали неуязвими за оръжие.

С времето мрачните съюзи може би изчезнали, но е по-вероятно да се съхранили и минали в дълбока конспирация.

Същите общества имало и в Скандинавия, при древните славяни, келти, англосаксонци. Явлението е присъщо на първобитните общества и до нас са достигнали факти за върколачество, феномен, определял десетилетия живота на европейците.

Страхът, да не би някой внезапно да се превърне в животно, бил голям и нещастниците със специфична външност, например "вълчи" зъби, се избивали безпощадно. Опасенията били най-силни при пълнолуние, когато зверската природа надделявала над човешката. Някои търсели спасение в светената вода, на която се възлагала задачата да изпепели върколака. Други, за да отпратят черната душа в ада, разчитали на сребърен куршум.

Легенда за Жеводанския върколак

Знаменитият върколашки случай в Европа бил Жеводанският звяр, тероризирал населението на Лангедок по времето на Людовик ХV. Огромната твар, наподобяваща вълк избила най-малко 55 души в планините на Южна Франция. Тя се различавала от вълците с острия си нюх и последователност. Очевидно имала сметки за разчистване тъкмо с хора, а лесно достъпните домашни животни не я интересували.

Най-странното е, че обезглавявала жертвите си, нещо, което зверовете не правят. Обезглавяването не се практикува от обикновените вълци, но е характерно за двуногите канибали "ловци на глави" от джунглите на Африка или Нова Гвинея.

Жеводинският звяр никога не попадал в капани и не обръщал внимание на примамките с отрова. Измъквал се без проблем от грандиозните дружини от преследвачи. Само през 1765 година 117 войници, 600 местни жители и 3000 кучета опитали да го заловят. Всичко това позволило да се направи извод, че кръвожадното същество е типичен върколак.

Някои започнали да се ровят около подозрителната фигура на съгражданина им от Лангедок Антоан Шастел. "Той беше необикновена личност. Запален пътешественик, бил пленен от пирати, после попаднал в Африка и останал години сред местните племена, от които научил много. Имаше тежък, недружелюбен характер, живееше далеч от всички в безлюдно място. Конфликтът му с местните беше жесток, понеже те го подозираха в тъмни дела и отказваха да го пускат в църквата", пишат историци.

Те обръщат внимание на факта, че когато арестували за няколко месеца Антоан през 1765 година нямало нито един случай на нападение, пише в. "Свръхестествено".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Marcelline
Marcelline
25.03.2016 21:13
@Тайна, наистина някой гледа teen wolf!
8
0
Тайна
Тайна
05.01.2016 19:51
И го убил пич на име Аржън
11
2
мама
мама
02.01.2014 18:22
лалллллллллл
1
3