Ефекта на пеперудата

Ефекта на пеперудата
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-23%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Знаете ли какво се крие зад красивото словосъчетание Ефекта на пеперудата? Става дума за една хипотетична зависимост между това, което се случва в момента, и това, което предстои. Както и за това, че едни променени условия на едно място могат да доведат до огромни промени на друго място по света.

Именно тази зависимост се нарича Ефект на пеперудата.

Терминът е въведен за първи път от Едуард Лоренц – метеоролог, който изследва и разработва различни модели за метеорологични прогнози и предсказване на промените в климатичните условия. Това се случва за първи път през 1963 г., като тогава със своите алтернативни и напредничави теории ученият разтърсва целия научен свят.

Лоренц твърдо вярвал в причинно-следствената връзка. Казано на прост език – той смятал че всяко нещо, което се случва, е свързано с наличието на някакви първоначални условия. При това – ако тези условия бъдат изменени, дори малко, резултатът може да бъде коренно различен. Така се родила идеята за Ефекта на пеперудата.

Според него – от метеорологична гледна точка, ако една пеперуда в единия край на света размаха крилца, това може да доведе до такива изменения в атмосферните условия, че на другия край на планетата да се разрази торнадо.

Според някои твърдения на Лоренц звучат твърде смело. Никой обаче не отрича идеята, че всяка промяна в условията на средата или поведението на хората може да промени бъдещето. Дори астрологията не отрича възможността при промяната на определени детайли астрологичната прогноза да не се сбъдне.

Ефект на пеперудата

Едно от най-интересните съвременни доказателства за вярната теория за ефекта на пеперудата е разразяващата се в момента пандемия. Някои свързват обстоятелствата по този начин – изяждането на неприемливо за консумация животно на другия край на света – в Китай, доведе до разразяването на пандемия с изключително тежки глобални последици. Това е абсолютно сравнимо с размахването на крилца на пеперуда и последвало торнадо.

Идеята за ефекта на пеперудата е използван често и в психологията. Психолозите съветват – ако искате да промените бъдещето си, променете настоящето си. Посоките, в които може да тръгнете в момента, са многобройни и всички носят различни последици.

Затова опитайте да прогнозирате сегашните ви действия до какви последствия могат да доведат. И изберете най-добрите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати