8 лъжи, в които вярваме, че саботират щастието ни

Лъжи за щастието

Случва ли ви се понякога да обвинявате други хора или обстоятелства, че нещата в живота ви не вървят и се чувствате нещастни?

Всъщност в тези случаи, когато "друг ни е виновен", ние оправдаваме себе си за нашето нещастие. Често лъжем себе си, което ни води към саботаж на нашето щастие. През повечето време дори не знаем, че го правим. Ето някои от тези лъжи, в които вярваме, че саботират щастието ни.

1. Бих бил по-щастлив, ако работех по-малко

Умовете ни често ни карат да вярваме, че ще бъдем по-щастливи, ако не се налага да работим. Представяме си живот, изпълнен с радост и лъжливо предполагаме, че това ще ни направи по-щастливи. Реалността обаче е, че бездействието често е основната причина за скуката и депресията. Ние сме трудолюбиви и креативни по природа. Трябва да решим проблемите и да се подобрим, за да бъдем щастливи. Вложете сърцето и ума си в нещо важно за вас и ще видите, че вашето индивидуално щастие ще се подобри много!

2. Вината не е моя, вината е на другите

Умовете ни се опитват да ни накарат да повярваме, че сегашната ни ситуация е причинена от хората около нас – нашите съпрузи, нашите родители, приятели и т.н. Нека не забравяме, че "за танго са нужни двама", така че колкото по-често обвиняваме другите за нашата окаяност, толкова повече ще се чувстваме виновни за нещастието на другите хора. Трябва да поемем отговорност за живота си и да направим всичко възможно, за да подобрим нашата собствена ситуация. Когато поемем отговорност за живота си, създаваме здрава основа за истинското си щастие.

3. За да бъда щастлив, трябва да науча тайната на щастието

Вече научно се потвърждава, че няма рецепта за щастие или успех. Може би книгите за самопомощ, най-продаваните автори и умовете ни се опитват да ни убедят, че има ключ към щастието, но това не е така. Щастието е лично нещо за всеки от нас. Така че можете да създадете житейски план за бъдещето, да оформите собствената си стратегия за постижение и след това да работите усилено и усърдно върху нея. Няма преки пътища или тайни за целите, които се опитвате да постигнете. Ако приемете това, ще отидете много по-далеч към пълноценен живот, отколкото да се опитате да намерите неясна рецепта за щастие и мотивация.

4. Ако имах само...

Щастие

Умовете ни се опитват да ни накарат да мислим, че ще сме по-щастливи, ако имаме правилната работа, правилната къща, правилната кола или нещо такова. Няма нищо лошо в това да искаме най-доброто за нас, но това само по себе си не ни прави щастливи. Тези неща може да ви накарат да се чувствате добре за известно време, но този "ефект" изчезва бързо. Всеки, който иска да бъде щастлив, трябва да осъзнае, че винаги ще искаме да имаме повече и повече неща и никога няма да бъдем щастливи с това, което имаме. Най-правилно е да се опитаме да сме щастливи в настоящия момент и същевременно да се се стремим към нови цели.

5. Харесвам това, което имам и не искам промени

Позволявайки си да мислим така, създаваме условия за бърз провал. Животът е пътуване на постоянна промяна. Някои от тях могат да бъдат контролирани, но някои не могат да бъдат контролирани.

Съпротивата на промяната или опитите ви да контролирате всички са обречени на провал. Промяната е неизбежна. Трябва да го приемете и да се научите да се адаптирате към непрекъснат поток от промени. Способността да се адаптираме е много важна за цялостното щастие.

6. Ако не ми се е случило нещо досега, това никога няма да се случи

Умовете ни често изпадат в отчаяние и разочарование, когато сме само на няколко крачки от успеха. Постоянството е много важно, когато става въпрос за постигане на щастие. Никога не позволявай на ума ти да те заблуди с тези лъжи. Не знаеш какво ще ти донесе утре.

7. Мога просто да избягвам тези неща, които мразя да правя

Обикновено това се отнася до сложни или трудни задачи, когато умовете ни се опитват да ни убедят да избегнем определени ситуации. За съжаление, обаче, тези ситуации често могат да бъдат тези, които ще ни донесат най-голямата награда. Какви са нещата, които отложи? Отлагането и избягването на важни неща за постигане на дадена цел забавя моментът на щастие, който идва в живота ви. Направете всички важни стъпки за постигането на вашите цели без да отлагате и да се оправдавате и ще добавите още "гориво в огъня" на вашето щастие.

Щастлива двойка

8. Светът е опасен и нещо ужасно ще ми се случи

Логическата страна на умовете ни казва, че има много неща, които са извън нашия контрол. Например природни бедствия, престъпления и икономическа криза. Страхът е силна емоция, която се причинява, когато умовете ни се опитват да си възвърнат контрола върху силите си. Въпреки това, няма смисъл постоянно да се фокусираме върху това, което може да се обърка, защото може и да не се обърка. Няма смисъл да затормозяваме ума си и да смъкваме енергията си с неща, които не можем да контролираме. Адаптираме се и продължаваме напред. Това, което можем да контролираме, са собствените ни мисли, емоции отговорности, възприемане на дадена ситуация и т.н. Наслаждавайте се на живота и бъдете отворени за прекрасните неща, които могат да ви се случат.

Това са някой от лъжите, които могат да саботират щастието ви. А вашето съзнание казва ли ви някоя от тях?

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати