Мръсните дни

мръсни дни

На 25 декември е голям християнски празник - Рождество Христово или Коледа. Веднага след него обаче започват така наречените Мръсни дни, известни още и като Погани дни. Те продължават около 12 дни, до Богоявление.

На Коледа светът според народните вярвания се променя. Той е нов и граничен. Отвъд тънката граница е светът на хаоса и тъмните сили. Земята прилича на решето и през тези тъмни дупки в човешкия свят лесно преминават неканените нощни гости.

Това са бродниците, караконджулите, върколаците и всички страшни същества на нощта. Активирането на злите сили започва веднага след залез слънце и продължава до първи петли. Това е времето около 3 часа през нощта.

Тогава е царството на нощните духове. Някои от тях като караконджула са пакостници, не носят трайни вреди на хората, а имат за цел да ги плашат. Народните представи виждат караконджула като наполовина човек, наполовина кон.

Главата и предните крака на караконджула са човешки, а другата половина изглежда като кон. Освен копитата и конската опашка друга отличителна черта на караконджула е, че има криле, с които лети. Според поверието, ако човек замръкне навън, караконджулът може да го яхне и да го кара да тича, докато пропеят първите петли.

Заради наличието на тези страшни същества по време на Поганите дни се спазват строго много забрани, които пазят хората от зловредните сили. Водата не е кръстена все още и затова всеки, който пристъпи забраните, ще се разболее.

кръст за предпазване в мръсните дни

Как хората да се предпазят в тези Мръсни дни?

Има много ритуали за предпазване. През целия период в дрехите се носи за защита прекадена скилидка чесън от трапезата на Бъдни вечер. Всичко, което е присъствало в Святата нощ, гони злите сили надалече.

На външната врата, комина и прозорците, които са входовете към вътрешната част на къщата, се слагат венци от черен глог и хвойнови клонки, закрепват се пити слънчоглед, които объркват духовете. Кръстовете с катран пък са символът на Бога, който пази от всяко зло.

Много строго се пази водата в съдовете, да не я замърсят поганците, които обикалят около човешките жилища в тези объркани дни.

Вярвало се е, че ако се роди дете в тези 12 дни, трябва да се спази обред - три жени да изпредат, изтъкат и ушият бебешка риза от вълна за детето и да му се облича след къпане, за да го опази да не го залюби змей или змеица.

Сред множеството забрани влизат:

да не се работи;

- да не се ходи на воденица;

- да не се изхвърля пепелта от огнището, защото тя притежава магически сили - лекува болести и гони зли духове.

С ритуала на кръщаването на водата на Богоявление Мръсните дни приключват и животът се връща в обичайното си русло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest