Ефект на Доплер

Доплеров ефект
Снимка: Beeki / pixabay.com

През 1842 година австрийският физик Кристиян Доплер описва ефекта на промяната на честотата и дължината на вълната при движение на източника или на наблюдателя. Явлението е наречено на негово име - Доплеров ефект. Какво на практика представлява ефектът на Доплер и какви приложения има?

Ефектът на Доплер се проявява, когато източникът на вълните се движи спрямо наблюдаващия го. Ако източникът идва по-близо до наблюдаващия, излъчваните вълни са с по-наситена честота и с по-малка дължина. Ако се отдалечава, вълните стават по-дълги и честотата им намалява.

Това физическо положение е известно на всеки, изучавал физика. Този ефект не се появява заради промяната в честотите на излъчвателя, а само защото разстоянието му с наблюдаващия го се променя. Този ефект се проявява при всякакъв тип вълни. Важи както за водните, така и за звуковите, светлинните и други.

Най-добре познаваме ефекта на Доплер при звуковите вълни. При приближаване на кола със звукова сигнализация звукът е по-висок при приближаването, а когато отминава, той се чува по-ниско. Това е само привидна промяна, получена заради движението на източника.

Принципът, описан от Доплер, намира редица приложения в най-различни области - основно на технологиите, но и в медицината. Той е подходящ за приложение там, където трябва да се измери скоростта на обекти, които излъчват или отразяват някакви вълнови сигнали.

Използва се при детектори за движение в системи за наблюдение на сигурността. Много е подходящ за навигационни апарати в подводниците. В метеорологията приложението му е при измерване на силата на вятъра и скоростта на облаците.

Приложението му в медицината е особено важно. В акушерството се използва за определяне на разположението на плацентата на бременните жени. Служи за определяне на броя на ембрионите или смъртта на плода.

Ефект на Доплер

В общата медицина с негова помощ определят някои параметри на потока на кръвта. Така се откриват някои патологии в заболявания на сърдечно-съдовата система.

В хирургията се локализират увредените зони, които подлежат на операция. Особено ценно е това при мозъчни операции, оперативни интервенции при черен дроб, гръбначен мозък, очи и други трудни хирургични намеси.

Във физиотерапията ефектът на Доплер служи за ускоряване на регенеративните процеси в тъканите и заздравяване на рани.

Цялата модерна ултразвукова техника в медицината е базирана на ефекта на Доплер и това е една от големите заслуги на това откритие.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати