Алан Тюринг обяснява загадъчните кръгове в пустинята

Алан Тюринг обяснява загадъчните кръгове в пустинята

През 1971 година в пустинята Намиб в Южна Африка са забелязани мистериозни кръгове трева, която расте около площи от гола земя под формата на кръг. По-късно такива загадъчни кръгове са открити в Ангола, Австралия и на други места. Те са от 2 до 15 метра в диаметър и в тези кръгове не расте нищо.

Опитите за обяснение на мистерията започва от легенди до най-прости теории, но споровете как са получени тези кръгове все още не спират. Дейността на термитите се смяташе за най-достоверна причина за появата на тези странни петна, където нищо не се ражда.

Всъщност явлението е добре обяснено през 1952 година в теорията на един английски математик - Алан Тюринг, който създава теорията си, без никога да е виждал истински доказателства за нея в реалността.

Теорията на Тюринг твърди, че ако нарушим динамиката на някоя хаотична природна система, то като резултат може да се получат подреден модел. С други думи - от хаоса може да се създаде ред, като хаотично действащите елементи на системата се самоорганизират и създадат повтарящи се мотиви, модели, които са наречени патерни.

Точно с тази теория може да се даде обяснение на кръговете в пустинята. Там тревите се намират в силно конкурентна среда, където си оспорват водата и хранителните вещества в сухата и бедна почва. Това налага да се самоорганизират, така че да използват допълнителната вода, изтеглена от тези празни кръгове.

Така екосистемата се поддържа жизнена в едни много тежки за оцеляване условия. Тревите около тези празни кръгове растат, сътрудничейки си и преобразяват средата, за да оцелеят като вид.

Много интересно е наблюдението, което показва, че тревите растат като активно проектират околната си среда и създават симетрични модели с празни полета, а така спасяват и самата околност, която иначе би се превърнала в пустиня.

Загадъчните кръгове в пустинята Намиб

Пак с моделите на Тюринг може да се обясни и появата на симетрични петна по някои животни. Знаем вече, че шарките на леопарда са уникални и нито едно животно няма абсолютно същите като друго от вида си, но все пак леопардовите петна се различават значително от тези на тигъра, на жирафа, на хиената и други животни.

Тези петна са маскировъчни и служат за прикритие и по тази причина се предават като код от едно поколение на друго. Тюринг се е интересувал от химичните и биологичните процеси при създаване на такива патерни.

Сгъстяването и разреждането на тези редувания на шарки се нарича модел на Тюринг, а еволюцията на шарките на животинската кожа е форма на самоорганизация на клетки, подобно на процеса при растенията.

Всичко това ни убеждава в невероятните възможности на живите организми не само да се приспособяват към средата, но и да я адаптират, за да оцелеят.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати