Защо завистта е пагубна за здравето

Защо завистта е пагубна за здравето

От гледна точка на всяка религия, завистта е голям грях. Психологията дава такова определение като черната завист. Това евъзприемането на чуждите блага като нарушение на собственото аз. Всъщност завистливият човек изцежда тялото и душата си на първо място.

Но от завист до завист има разлика. Бялата завист е естествено чувство, насърчава човека да се стреми и да постигне свой (а не чужд) успех. Докато черната завист е като малки дози отрова, които човек внася в тялото си. Докато един ден се стига до опиянение.

На кого и как завиждаме

Завистта е краткосрочна и дългосрочна. В първия случай може да не завиждаме на най-успелите, а по-скоро на тези, които имат нещо, от което спешно се нуждаем в момента.

Спомняте ли си анекдота? Олигархът седи с въдица на луксозната си яхта и рибата не кълве. Смачкан човечец плава в крехка малка лодка, която е пълна с риба. Олигархът въздъхва: Е, защо винаги така става - за някои всичко, а на други нищо.

Подобни краткосрочни изблици на завист за хора със здрава психика не носят много проблеми и дори ги стимулират по някакъв начин. Но дългосрочната завист е коварно нещо. С течение на времето се формира пристрастеност към това чувство.

Излагането на завист не зависи от образованието, социалния статус, а само от нивото на личността. В основата на черните, разрушителни чувства лежи липсата на чувство за хуманност у човека (т.е. възприемането на другите хора като себе си). Може да се определи и като вроден или придобит психологически дефект. Отрицателното въздействие на завистта върху тялото зависи от психотипа на човека.

Чувството за енергичен холерик може да бъде придружено от явна агресия и дори желание за причиняване на вреди. За самия завистник това е изпълнено с вазоспазъм, сърдечна тахикардия (когато сърцето започва да бие твърде бързо), нервна хипертония.

Морално слаб, завистлив меланхолик ще направи дребен мръсен трик, а не дуел. Той ще нанесе вреда тайно и чрез чужди ръце. Здравословните проблеми при меланхолика могат да се проявят в храносмилателната система: не са изключени жлъчни и чернодробни колики, обостряне на стомашни язви и общ дискомфорт в корема.

Веселите сангвиници по-рядко от останалите стават злонамерени завистници. Но ако това се случи, дръжте ги далеч - те ще навредят целенасочено и в голям мащаб. А завистта също така систематично ще подкопава сърдечно-съдовата им система и имунитета.

Флегматичните хора, поради естественото безразличие, практически не изпитват истинска черна завист. По-скоро те се характеризират с раздразнение към успешните хора. Те казват: Защо ме занимаваш с постиженията си и ме изкарваш от блажената ми дрямка. Но нито за другите, нито за самия завистлив флегматик това не е опасно.

Механизъм на въздействие на завистта върху здравето

Завистта е вредна за здравето

Завистта води до чувство за малоценност, което може да доведе до депресия, придружена от пасивна агресия и гняв към по-щастливите хора. На фона на тези токсични емоции се развива злорадство, завистливите започват да се наслаждават, когато другият човек се провали. Този начин за повишаване на самочувствието е фалшив и води до вътрешна разруха, апатия.

Придружителите на завистта - разочарование, депресия, раздразнение, гняв, омраза - започват да унищожават човек физически. Тялото реагира на негативните мисли и чувства по следния начин:

- Депресивните състояния причиняват проблеми с червата и белите дробове, симптоми на които са запек, ниски нива на кислород в кръвта и затруднено дишане;

- Раздразнението засяга кожата: може да се появи копривна треска или други форми на обрив, псориазисът и екземата да се влошат. Когато се дразни и стресира, тялото освобождава хормона кортизол, който кара жлезите да произвеждат повече подкожни мазнини, което води до акне и други кожни проблеми;

- Омразата засяга здравето на сърцето и стимулира развитието на тахикардия, хипертония и гръдна болка;

- Гневът и разочарованието оказват негативно влияние върху очите, жлъчния мехур и черния дроб. Може да възникне застой в тези органи и проблеми с детоксикацията, холестеролът да се повиши, храносмилането може да се влоши поради небалансирана жлъчна секреция.

Има доказателства, че отрицателните емоции имат вредно въздействие върху имунната система на организма. Това означава, че завистливият човек, който обикновено е в лошо настроение, ядосан, тъжен или стресиран, е по-вероятно да получи ОРВИ, грип или херпес.

Завистта води и до защитни реакции като сарказъм, презрение, снобизъм и нарцисизъм, чрез които завистниците се опитват да минимизират екзистенциалната заплаха, породена от предимствата на другите. Това води до загуба на приятели и съюзници, подкопавайки дори най-близките отношения. Получената горчивина и меланхолия могат да предизвикат телесни реакции и да се проявят като:

- безсъние;

- прекомерна умора;

- загуба или наддаване на тегло;

- болки в гърба и шията;

- сексуална дисфункция.

Освен това вредите от завистта се изразяват буквално във физическа болка. Това показа научен експеримент, който се състои в следното: субектите са помолени да си представят ситуацията, в която са изправени пред по-успешни, богати и влиятелни хора и да им завиждат. Проведено е мозъчно сканиране на експерименталната група. Когато хората завиждат, се активират мозъчните области, участващи в фиксирането на физическа болка.

Колкото повече субектите завиждат, толкова по-енергично възбуждат възлите на болката в предната част на мозъчната кора и свързаните с нея области. С други думи, мозъкът всъщност регистрира физическа болка, подобна на тази, която изпитват страдащите от скръб хора.

Завистник под стрес може да се пристрасти към тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, което в крайна сметка засяга физическото му състояние. Дори ако човек води здравословен начин на живот, нарушенията на настроението и негативните емоции отменят ефектите от балансираното хранене, адекватния сън и редовните упражнения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати