Сферите на Дикис

Сферите на Дикис
Снимка: Axxis10/wikipedia.org
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

При разкопките в Коста Рика бяха открити няколко идеални сфери, които са имали меко казано със съвършена форма. Днес учените се опитват да разберат кой би могъл да създаде такива уникални геометрични фигури.

Те са били подредени като геометрични фигури, а именно правоъгълници, триъгълници или права линия. В научната област те се наричат ​​сферите на Дикис (The Diquis Spheres). Смята се, че са били построени през 290-1.5 хиляди години преди Христа.

Не по-малко интересен е фактът, че теглото им е било средно около 16 тона, докато на диаметър са достигали до 2 метра. За първи път се споменава за тези сфери през миналия век и по-точно през 30-те години. Част от мистичните кълба са били закопани частично в пръстта, като общата им бройка е била внушителните 300 сфера. Най-голямата топка е била с диаметър 2.7 метра и тежи цели 30 тона.

Първоначалната теория за създаването им се основава на това, че те са създадени от силно развита древна цивилизация и са служили като антени. Без конкретни доказателства обаче подобна теория е безпочвена и изглежда толкова мистична, колкото легендата, че местните жители са имали отвара, която е била в състояние да смекчи скалите и така са били създадени те.

Известно е, че намерените гигантски каменни сфери имат идеална сферична форма с повече от 97%. В близост до тези уникални топки са открити много древни предмети, които са били използвани за обработка на камъните.

Сферите на Дикис  в Коста Рика
Снимка: Axxis10/wikipedia.org

Лабораторните изследвания показват, че сферите на Дикис са изобретени не само от камък, но също така от пясъчник и варовик. Минималното познаване на тези мистериозни сфери в Коста Рика доведе до различните спекулации и митове, които са свързани със създаването или използването им в миналото. Има дори множество хипотези, че камъните са били конструирани от представители на извънземно разузнаване.

Една от най-популярните хипотези е, че камъните са руините на Атлантида. При някои от сферите на Дикис се забелязва въздействието на водата върху повърхността им, като така някои учени предполага, че камъните са били използвани като морски навигационни скулптури, указващи маршрута на моряците.

Изследванията обаче все още продължават, тъй като всичко това са само хипотези, като все още не съществува единно мнение на учените по този въпрос и създаването на мистичните сфери на Дикис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати