Карти Таро на Дюрер

Карти Таро на Дюрер
Снимка: art-of-joan / pixabay.com

Тарото на Дюрер се свързва с немския ренесансов художник Албрехт Дюрер, който е бил известен с живописните си гравюри. Съвременният художник Джакинто Гуаденци интерпретира гравюрите на Дюрер и създава тесте с Таро карти, които стават известни като Тарото на Дюрер.

Главните аркани се характеризират с мото на латински, чийто превод е предоставен в отделна книжка. Гравюрите включват животни като алегорични символи.

Магьосникът държи котка, папата – змия, кралицата – маймуна. Петел наблюдава обесения човек, магаре дърпа колесницата, а костенурка придружава отшелника. Малките аркани съответстват на „метафора“ на животно. Чашите се свързват с Гълъби, пентаклите с орли, жезлите с лъвове, а мечовете с лисици.

Художественият стил на тестето на Дюрер се отличава с много детайли и деликатни, приглушени и естествени цветове - опушено зелено, синьо, червено, заснежено небе и сив дъжд.

Картите имат сила и красота, дори някои сцени да изглеждат малко обикновени.

Някои карти са комични. Глупакът ни се плези, докато сваля панталоните си и ни показва гърба си. Голобрадата кралица от пентаклите ни гледа жално. И тогава се появява картата на влюбените, на която Пан свири на гайда за една жена с явно вълнение и умело прикрит зад клон.

Повечето карти наподобяват като значение тези от основния тип Таро на Уайт-Смит, но има доста изображения, които може да ви объркат. При други обаче значението е изключително явно.

Все пак трябва да бъдете внимателни при разгадаването им. Особено по отношение на малките аркани.

Удоволствието от красивите гравюри, пресъздадени на хартия, е неповторимо и си заслужава времето, прекарано в изучаването им.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати