Съветите на космонавтите за съжителството в изолация с други хора

Съветите на космонавтите за съжителството в изолация с други хора

Светът вече не е това, което беше. Над 200 държави по света ограничиха свободното движение на гражданите си в опит да се предотврати разпространението на коронавируса. Изолацията е едно от най-трудни неща в психологически аспект, с което трябва да се справяме днес. И докато някои разполагат с тераси или дворове, на които да излязат, за да вдишат глътка чист въздух, има хора, които просто нямат тази възможност.

А сега си представете, че освен всичко друго сте затворени на тясно пространство с куп непознати хора на стотици хиляди километри от дома.

Знаем, че съжителството със съквартиранти е голямо предизвикателство. Характерите трудно се напасват, всеки има различни желания кога да спи, кога да яде, кога да слуша музика, например. Но в нормално време всеки от нас може да излезе на разходка, да се откъсне по някакъв начин от тази атмосфера. Но не и в този момент, в който излизането без основателна причина от дома е забранено.

Може би хората, които най-добре разбират изолацията, са космонавтите. И в момента на Международната космическа станция има хора. Техните съвети как да се справите с принудителната изолация и близко съжителство с други хора могат да бъдат много полезни в тези тежки за всички ни времена.

НАСА са установили, че има пет важни умения, които помагат за съжителството в мир и разбирателство.

А това са:

Мисъл за другите

Изолация с други хора

Търпението е едно от водещите качества, които са ви необходими, за да живеете спокойно с други хора. Уважението е второто. За да преминете успешно през изпитанията като умора или стрес, болести или тъга, трябва да проявите много търпение и уважение към околните. Разбира се - и те към вас. Следете внимателно състоянията на хората около вас – изморени ли са, разтревожени ли са, здрави ли са. Това ще ви помогне да откриете навреме проблема и с общи усилия да го разрешите. Тези качества се изграждат с годините. Особено полезни са доброволческите активности, при които се налага извършването на не особено приятни задачи и оказване на помощ към другия.

Общуването

След като успеете да уловите проблема в зародиш, следва да говорите за него. Общуването е ключът към всяка връзка, била тя романтична, семейна или приятелска. Задържането на чувствата вътре в себе си само могат да задълбочат конфликтите. И обратно – трябва да бъде изключително сензитивни – да следите както изречените думи, така и невербалните сигнали. По този начин ще си спестите много неприятни конфликтни моменти. Ако все пак се е стигнало до скандал, не се страхувайте да се извините, ако сте сгрешили.

Грижа за себе си

Съветите на космонавтите за съжителството в изолация с други хора

Понякога, улисани в проблемите на другите, забравяме да се вгледаме в себе си – какво е нашето физическо и психическо здраве. В това число попадат добрият сън, поддържането на добро настроение и много други неща. Често ни се струва, че по-лесно разбираме околните, отколкото себе си. Затова си отделете време. Разберете кои са силните и слабите ви черти. В моменти на криза това познание може да бъде изключително полезно. Поучете се от грешките си и се старайте да ги избягвате в бъдеще. Балансирайте времето си между работа и личен живот, поглезете се, починете си.

Лидерство

Във всяка социална група винаги има формален или неформален водач. Той/тя е човекът, който успява да мобилизира околните, да им вдъхне кураж и да ги накара да допринесат за постигането на общата цел. Лидерът е човекът с най-голямо доверие. Той/тя познават в дълбочина характерите на околните, знаят кои са силните и слабите им страни и въз основа на това умее правилно да разпредели задачите. Но и задачата на лидера не е лесна, тъй като всички погледи са вперени в него, всички взимат пример от него.

Сътрудничество

Съветите на космонавтите за съжителството в изолация с други хора

За да има мир и спокойствие в едно "домакинство", е нужно да се научите да разбирате околните. Работата в екип е основополагаща, когато става дума за постигане на целите. За да изпълните задачите си, трябва целият колектив да е сплотен и да „гледа” в една посока. Запомнете: имате обща цел, затова не се състезавайте с другите. Вие сте в един отбор.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати