Домашна изолация: Да се справим с лошото настроение и проблеми със съня?

Домашна изолация: Да се справим с лошото настроение и проблеми със съня?

Докато сме поставени в условията на изолация поради пандемията на коронавирус, е добре да не преставате да натоварвате не само тялото си, но и мозъка си, защото в противен случай ще започнете да се чувствате изморени, настроенията ви ще са променливи, а нарушенията на съня - почти в кърпа вързани.

Това е мнението на Анна Юсупова, психолог-изследовател, работеща в Лабораторията за социална и когнитивна психология, част от Института по биомедицински проблеми.

Ние нямаме никакво намерение да спорим с нея, защото знаем много добре, че именно здравият дух и здравото тяло могат да ни предпазят от всякакви болести и да способстват за дълголетието ни.

Ето някои от нейните съвети, с помощта на които можете да се чувствате по-добре в периода на изолация.

1. Планирайте деня си

Домашна изолация

Да, може да не сте на работа, а да сте затворени вкъщи. Това обаче не означава, че е необходимо да спите, докогато пожелаете и до обяд да се разхождате по пижама. Естествено, първите ден-два можете да си позволите подобен лукс, но не и през оставащите ви дни, когато сте затворени у дома.

Ако не график, то си набележете цели, които да изпълните на следващия ден. Може да не са свързани с работа, защото е напълно възможно вече да сте останали без такава. В един дом има достатъчно дейности, които биха запълнили деня ви и вероятно на които точно сега им е дошъл редът - миене на прозорци, почистване на кухненски шкафове и т.н. Или пък зарадвайте любимите си хора с импровизирани от вас кулинарни рецепти!

2. Тонизирайте мозъка си

Гледането на телевизия рано или късно ще ви доскучае. Не сте ли се замисляли, че има много онлайн курсове за изучаване на нови езици? За развиване на таланти или дори уроци как да направите перфектния масаж. Ако нищо не успее да грабне вниманието ви, просто се заемете с някое интересно четиво.

3. Тренирайте тялото си

Да се справим с лошото настроение и проблеми със съня

В периода на изолация човек не може да отскочи до фитнес салона, да поплува или дори да отиде да тича в парка. Не се отказвайте по никакъв начин от движението! Да, възможно е да нямате велоергометър или кростренажор у дома, но можете да скачате на въже например, или пък да въртите обръч. В интернет пространството е пълно с безплатни тренировки на едни от най-добрите треньори по света. А защо просто не пуснете любимата си музика и не започнете да танцувате?

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати