Конспиративни теории за коронавируса

Конспиративни теории за коронавируса
Снимка: olgalionart /pixabay.com

Коронавирусната епидемия даде почва на стотици конспиративни теории – от версиите за биологично оръжие, до отмъщението на природата. Със сигурност обаче вирусът е най-коментираната тема през последния месец.

Китай, откъдето тръгна епидемията, вече не е най-засегнатата държава. Съединените щати и Италия изпревариха Китай както по броя заразени, така и по смъртни случаи. Докъде ще се разпростре епидемията от коронавирус и колко хора ще засегне, никой не може да каже.

Ясно е обаче, че коронавирусът стана повод за разпространението на много фалшиви информации и конспирации. Някои от най-разпространените са:

Биологично оръжие

Това беше една от първите конспиративни теории, които се появиха в публичното пространство. Най-разпространената версия е, че китайското правителство е създало биологично оръжие срещу САЩ. Целта според теоретиците е да бъде отслабена американската икономика. Коронавирусът се появи в момент, в който икономическите отношения между САЩ и Китай бяха силно обтегнати и вероятно това подхранва подобни теории.

COVID-19 е предсказан в роман от миналия век

Очите на мрака на писателя Дийн Кунц се превърна в най-популярната книга по време на коронавирусната пандемия. Стотици хиляди споделяния в социалните мрежи на един конкретен пасаж накара мнозина да си мислят, че авторът е предсказал появата на коронавируса още през 1981 г. В романа си той разказва за майка, която научава ужасяващи неща за сина си – той е затворен във военна база и заразен с опасен вирус, наречен Ухан-400. В книгата пише, че този микроорганизъм е създаден в секретни лаборатории в китайския град Ухан. Именно от Ухан тръгна епидемията тази година. Все пак в книгата си Кунц описва вируса като много по-опасен, отколкото е настоящият. При Ухан-400 инкубационният период е едва 4 часа (а при коронавируса 14 дни), а смъртността му е почти 100%.

Предсказанията на Семейство Симпсън

Семейство Симпсън, конспирации за коронавируса

Не веднъж популярният анимационен сериал на шега е предричал различни събития. Едно от най-фрапиращите им попадения беше избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Горе-долу същото се получава и сега с пандемията от коронавирус. Наблюдателни зрители установили, че в епизод 1993 г., по телевизора на единия от героите вървят новини. Оттам се чува за грип Осака. Епизодът показва как японски работници си говорят, а единият споделя, че е болен близо седмица. После се изкашля върху една пратка, която опакова и праща за Америка. Така тръгва епидемията от грип Осака в Съединените щати. И макар че Осака се намира в Япония, по-чувствителните потребители на тема коронавирус веднага свързаха двете неща.

Коронавирусът умира от сешоарите за ръце

В търсене на решение за справяне с епидемията от коронавирус, в социалните мрежи се появиха какви ли не теории. Една от най-популярните е продължителното държане на ръцете под сешоар за ръце. Потребителите казват, че ако ги държите поне 30 секунди под сешоар, това ще ви предпази от коронавируса. Засега обаче няма нито едно доказателство за това. Според Световната здравна организация сешоарът за ръце не може да ви предпази от коронавируса по никакъв начин.

Храни и напитки, които ни защитават от коронавируса

Конспирации: Лук и чесън пазят от коронавирус

Появиха се стотици съвети какво да ядем и пием, за да се предпазим от коронавируса. Да вземем за пример пийването на алкохол, което "ще убие бактериите". Но това далеч не е вярно. Макар спиртните напитки да са добри дезинфектанти, те не могат да ви предпазят от коронавируса. Всъщност, вече има стотици съобщения от целия свят как „вътрешната дезинфекция“ е убила десетки хора.

Има данни и за магическа напитка, наречена Чудодейното минерално решение (Miracle Mineral Solution). Трябва да се смеси натриев хлорид с лимонена киселина. Все пак имайте предвид, че това може да ви навреди повече (да доведе до гадене, повръщане и дори до смърт), отколкото да ви помогне.

Чесънът е широкоразпространено народно лекарство, особено по нашите географски ширини. Здравословните ползи от чесън са многобройни, но няма нито едно научно доказателство, че чесънът помага срещу коронавируса.

Все пак единственото нещо, което доказано помага, е личната хигиена. Миенето на ръце често и старателно и спазването на социална дистанция ще ви помогнат да се предпазите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати