Кораловите рифове ще изчезнат след по-малко от 100 години?

Кораловите рифове ще изчезнат след по-малко от 100 години?

Според редица учени климатичните промени и глобалното затопляне водят до увеличаващо се окисляване на водите в световния океан. Това може да доведе до унищожаването на кораловите рифове.

Според учени от Хавайския университет в Маноа през следващите няколко десетилетия климатичните промени, причинени от увеличаващите се парникови газове, ще доведат до унищожаването на по-голямата част от съществуващите коралови рифове.

Въпреки че съществуват множество проекти, които имат за цел спасяването на кораловите рифове, учените не смятат това за възможно. Според тях причинените вреди са вече необратими. Изключително сериозно предизвикателство представлява Големият бариерен риф край бреговете на Австралия.

Бъдещото замърсяване независимо от размера си може да има много малък ефект върху рифовете и видовете, които зависят от тях. Това е така, защото унищожаването им вече е започнало. Оказва се, че до края на настоящия век кораловите рифове по цял свят може да са изчезнали.

Учените обясняват причината за това по следния начин. Вследствие на вредните парникови газове в атмосферата и климатичните промени водите на световния океана постепенно повишават температурата си. Това създава проблеми на коралите.

Кораловите рифове ще изчезнат

За да се освободят от тях, коралите пускат задържаните водорасли, от които те зависят за набавяне на енергия. Загубата на енергия ги кара да побеляват, т.е. те вече нямат необходимите им хранителни вещества. Избелели, те все още не са мъртви. Единственото им спасение е да си набавят хранителни вещества достатъчно бързо. С повишаването на температурите и окисляването на водите обаче това става все по-трудно.

Още през 2016 г., когато Големият бариерен риф в Австралия загуби сериозна част от коралите си, учените започнаха да отправят все повече предупреждения за надвисналата опасност.

Направени са множество проучвания за това как могат да бъдат спасени коралите. Едно от тях включва следните дейности.

Професор Сетър от Университета в Хавай правят опит за трансплантиране на корали, отгледани в лабораторни условия. Усилията им обаче не се увенчават с успех, тъй като процента оцелели е прекалено нисък.

Коралови рифове

В опит да се създаде стратегия за опазването им професорът и неговите колеги и сътрудници картографират части от океана, където рифовете са най-застрашени от изчезване. В изготвянето на своите стратегии те вземат предвид критерии като промени в температурата, силата на вълните, киселинността на водата и др.

Установено е, че повечето корали ще измрат до средата на века, а районите, които са подходящи за тях ще са намалели значително в следващите десетилетия. В края на века ще са останали само две места, подходящи за живот на корали - заливът на Калифорния и Червено море.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати