Роман на Дийн Кунц предсказва коронавируса още през 1981-ва

Роман на Дийн Кунц предсказва коронавируса още през 1981-ва

Като се позовава на онлайн теория на конспирацията, американският автор Дийн Куннц предсказва избухването на коронавирус с романа си, публикуван през 1981 г. Очите на мрака.

Сюжетът разказва за вирус-убиец, наречен Ухан-400, зловещо предсказвайки китайския град, където се появи COVID-19. Но приликите свършват дотук: Ухан-400 е описан като 100%проект - убиец - разработен е в лаборатории извън града като перфектното биологично оръжие.

От страниците на романа разказвачът започва историята за това как един китайски учен донесъл биологично оръжие, наречено Ухан-400 в САЩ:

За да разберете това, трябва да се върнете двадесет месеца назад. Именно тогава китайски учен на име Ли Чен дефектира Съединените щати, носейки дискета на най-важното и опасно ново биологично оръжие в Китай в десетилетие. Нарича се Ухан-400, защото е разработен в техните лаборатории извън град Ухан и е бил четвъртият жизнеспособен щам на създадени от човека микроорганизми в този изследователски център.

Първо, заслужава да се отбележи, че в първоначалното издание от 1981 г. на Очите на мрака това биологично оръжие се нарича Горки-400 във връзка с руската местност. Името на оръжието е променено на Ухан-400, когато книгата е издадена отново през 1989 г. според South China Morning Post.

Вярно е, че сегашното огнище на коронавирус започна в Ухан, Китай. Но идеята, че вирусът е създаден в лаборатория, всъщност е теория на конспирацията, която произхожда от непроверени акаунти в социалните медии, и оттогава е широко отхвърлена от учени и от Китай, и от Запада.

Експертите все още се опитват да установят точния източник на вируса, но изследванията показват, че той вероятно е възникнал при прилепи и е бил предаван на междинен гостоприемник, преди да се прехвърли на хора - точно като вируса, причинил епидемията от SARS през 2003 г.

В книгата опасният вирус причинява 100% смъртност.

Роман на Дийн Кунц очите на мрака

В романа се уточнява, че никой, заразен с вирус, не оцелява:

Ухан-400 има и други, също толкова важни предимства пред повечето биологични агенти.

Можете да станете носител на инфекция само четири часа, след като влезете в контакт с вируса. Това е невероятно кратък период на инфектиране.

Веднъж заразен, никой не живее повече от двадесет и четири часа. Повечето умират за дванадесет. Смъртността, която Ухан-400 причинява, е сто процента.

Нека да напомним, че това не е така с коронавируса.

Първо, хората, заразени от коронавирус, са склонни да развият симптоми около пет дни след заразяването и почти винаги в рамките на две седмици - според скорошно проучване.

Второ, смъртността, причинена от коронавирус, е много малка на общия фон на заразените лица. Въпреки че вирусът може да бъде фатален, пред по-сериозни рискове са изправени предимно възрастните хора и тези с отслабена имунна система или други компрометирани здравни състояния.

Длъжностните лица смятат, че смъртността, причинена от вируса, е около 3% до 4% в световен мащаб въз основа на информацията, която имат, въпреки че очакват този брой да спадне.

Така че, Дийн Кунц може да е пленителен писател с голяма фантазия, която вероятно му е помогнала да провиди в реалността определени явления, но той не е нито пророк, нито психотик.

Още едно художествено произведение като че ли предсказва появата на глобалната пандемия - това е филмът Зараза от 2011 г., в който се разказва за вирус, който преминава от животните към хората и поставя в опасност целия свят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати