Мистериозният космически самолет X-37B на американските ВВС

Мистериозният космически самолет X-37B на американските ВВС

От 2012 година в земната орбита се реализира секретна мисия на американският безпилотен самолет X-37B. Отначало се е планирало полетът на самолета да продължи 9 месеца.

Както разказва представител на ВВС на Америка подполковник Том Макинтайр, американците са доволни от експеримента. Програмата на космическия самолет, както обръща внимание Макинтайр, помага за установяването на стандарти на космическите апарати за многократно използване.

Не е известно още колко време апаратът ще е в околоземната орбита. Подполковникът не уточнява това, а само съобщава, че мисията на самолета ще бъде завършена само и единствено при достигането на всички поставени цели. Той отказва да разкрие задачите, които решава секретният мисионер.

Мистериозният космически самолет X-37B

Информацията за приборите, които са установени на борда на X-37B е строго засекретена от Пентагона. По сведения на независими вестници много експерти виждат в американския апарат прототип на космически бомбандировач, който при необходимост може да извежда от строй спътници, а също така да нанася ракетни удари от орбитата на земята.

Орбиталният апарат X-37B е изведен за първи път в орбита от ракетоносител Атлас 5 на 5 март 2011 година от космодрума Кейп Каневерал, като все още се работи по програмата. Първият такъв апарат е изпратен от американците в Космоса още през 2010 година и е бил в орбита 9 месеца. След това се приземява в Калифорния.

Коментирайки този полет представители на ВВС на САЩ заявили, че това е колосално постижение, доказващо способността на САЩ да извежда и връща орбитални апарати.

Напомняме ви, че X-37B представлява безпилотен орбитален самолет, създаден от компанията Боинг. Апаратът е разработен, както се казва в различни медии, за изпитване на бъдещи технологии за изпращане в орбита и тяхното връщане на земята.

Безпилотен орбитален самолет

X-37B започва своето начало като съвместен проект между НАСА и Боинг, но след време преминава под влиянието на Американските ВВС и така задачите на самолетите от серия X се оказват засекретени.

Характеристики на X37B:

Дължина: 8.38 м

Размах на крилата: 4.6 м

Височина: 2.9 м

Излетна маса: 4989кг

Двигател: 1 Рокетдайн АR-2/3

Маса на полезен товар: 900 кг

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати