Личностната криза – симптоми, причини и как да се справим

Личностната криза – симптоми, причини и как да се справим

Питали ли сте кои сте? Каква е целта ви или какви са вашите ценности? Ако е така, може би преживявате това, което някои наричат криза на идентичността или личностна криза. Терминът е използван първо от известния психолог Ерик Ериксън. Той представя идеите за кризите на идентичността на подрастващите, както и за кризите в средния живот, вярвайки, че личностите се развиват чрез разрешаване на кризи в живота.

Човек, изпитващ личностна криза, може да постави под въпрос собствената си идентичност. Това често може да се случи поради големи промени или стресови фактори в живота или поради фактори като възраст или промени на определен етап (например училище, работа или детство).

Личностната криза не е диагностицируемо състояние, така че няма типични симптоми като при настинка или грип. Има обаче някои признаци, по които може да се разпознае състоянието. Например:

Личностната криза – симптоми, причини и как да се справим

- Разпитвате се кой сте – като цяло или по отношение на определен житейски аспект като отношения, възраст или кариера;

- Изпитвате голям личен конфликт поради въпроса кой сте или каква е вашата роля в обществото;

- Наскоро са настъпили големи промени, които са се отразили на чувството ви за самите себе си като развод;

- Поставяте под въпрос неща като ценности, духовност, убеждения, интереси или кариерен път, които имат голямо влияние върху това как се виждате;

- Търсите повече смисъл, причина или страст в живота си;

- Напълно нормално е да се питате кой сте, особено след като се променяме през целия си живот. Когато обаче това започне да се отразява на ежедневното ви мислене или функциониране, може да имате криза на идентичността.

Всеки тип криза също може да доведе до влошаване на психичното здраве. Личностите кризи водят до голям риск от депресия. Ако имате признаци на депресия, помислете как да се справите. Трябва незабавно да потърсите помощ, ако те са придружени от мисли за самоубийство.

Симптомите на депресия могат да включват потиснато настроение или чувство на безнадеждност или безполезност, загуба на интерес към неща, които някога са радвали, умора, раздразнителност, промени в апетита или теглото, проблеми с концентрацията, нивата на енергия, мотивацията и съня.

Въпреки че често се смята, че се случва в определени възрасти (например при тийнейджъри или в средната възраст), личностната криза може да се случи с всеки, на всяка възраст, във всеки един момент от живота.

Често кризи на идентичността или други проблеми с психичното здраве могат да възникнат поради основни жизнени стресови фактори. Те не трябва да са по своята същност лоши, но все пак могат да причинят голям стрес, което ви кара да поставяте под въпрос кой сте и какво цените. Стресорите могат да включват женитба, раздяла или развод, травматично събитие, загуба на любим човек, нова работа, здравни проблеми и други.

Личностната криза – симптоми, причини и как да се справим

Да поставите под въпрос чувството за собствената си личност, може да е стресиращо, но всъщност може да бъде добро нещо в дългосрочен план. Да знаете кои сте, в какво сте най-добри и да се адаптирате към промените, може да ви помогне да растете като личност.

Ако стресът някога стане твърде голям, помислете за помощ отвън. Тя може да дойде от надежден приятел или член на семейството, с когото да поговорите, или от специалист по психично здраве, който да ви помогне да разрешите и да се справите с личностната криза.

Никога не се страхувайте да поискате помощ. Промените в живота могат да са страшни, но всички преминаваме през тях.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати