Пияни без грам алкохол? И това е възможно

Пияни без да сме пили? И това е възможно

Всеки знае, че непосилното за тялото количество алкохол води до напиване. Махмурлукът пък е състояние, с което е трудно да се пребори човек. Това е спирачка за много хора да се отдадат на веселото настроение, което се създава след употребата на неброени питиета с висок градус.

Съществува обаче начин човек да се потопи в състоянието на пиянство и без да е употребил какъвто и да е алкохол. Невъзможно? Напротив!

Експериментът на Дерън Браун, британски илюзионист и хипнотизатор, показва нагледно как всеки може да повярва, че е пиян и да се държи по съответния начин, без изобщо да е отпил и глътка алкохол.

Методът на Браун е интересен. Той избира доброволец и го кара да си представи съвсем нагледно какви са усещанията след въображаемата халба с огнена течност във всяка част от тялото. Хипнотизаторът повтаря действието многократно, като леко докосва всеки един крайник на доброволеца, така че притокът на кръв да се насочи към него.

Необходимо е съвсем малко време човекът, подложен на този опит, да повярва, че наистина е пиян и да започне да се държи като такъв. Пияните се смеят непрекъснато, ходят криволичейки по пътя и извършват други характерни за състоянието действия. Братът на един от участниците уверява, че неговият роднина по време на експеримента се е държал точно както когато е подпийнал наистина.

Пияни без грам алкохол? И това е възможно

Експериментът е чудесен нагледен пример са силата, която имат върху въображението ни процесите на внушение и самовнушение. Също и плацебо ефектът. При такива случаи тялото вярва, че му се случват неща, които реално не може да са истина, тъй като човекът не е приел нужните субстанции, които водят до такова състояние. Това не пречи да се държи по начина, характерен след приема им.

Изводите от такива експерименти не са просто за забава. Те имат и важно значение от медицинска гледна точка. Плацебо ефектът все още не е проучен до такава степен, която да го наложи като метод при лечение на много болести, неподвластни на медикаментите. А това е едно поле за експерименти, чиито резултати може да окажат силен положителен ефект при много страдания.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати