Изхвърляме по милион пластмасови бутилки в минута

1 от 4 Снимки
Изхвърляме по милион пластмасови бутилки в минута

Всеки човек, който чете тази статия, е използвал пластмасова бутилка. Много от нас вероятно са използвали такава през изминалия ден или седмица. Пластмасата през последните десетилетия се превърна в основно удобство и модерен начин на живот.

Няколко скорошни доклада сочат обаче тежката глобална ситуация, свързана с използването на пластмаса в света. Според един от тях хората в световен мащаб купуват милион пластмасови бутилки в минута. Втори сочи, че 91% от цялата пластмаса не се рециклира. На всичкото отгоре се изчислява, че през 2020 г. ще бъдат продадени над половин трилион пластмасови бутилки.

Това представлява огромно предизвикателство за околната среда и създава условията за екологична бомба, която според все повече учени е късно да бъде спряна.

Пластмасовите бутилки обикновено се произвеждат от полиетилен терефталат, на който са нужни 400 години, за да се разпадне по естествен начин, но все пак е много рециклируем. По геоложки времеви диапазони 400 години не са значителни и може да се твърди, че можем просто да изчакаме, докато бутилките естествено се разпаднат.

Има обаче два важни проблема с това. Няма признаци за намаляване на използването на пластмаса, следователно пластмасовият часовник за разлагане постоянно ще се нулира. Второ, и по-важното е, че трябва да разберем как това увеличение на пластмасовите отпадъци в световен мащаб ще се отрази върху другите системи и тяхната функция. Повечето пластмасови бутилки се оказват в крайна сметка или в океана, или на сметището.

Счита се, че до 2050 г. океанът ще съдържа повече тонове пластмаса, отколкото е теглото на рибата в него /виж галерията/. Пластмасата неизбежно води до риск от поглъщане от морски птици, риби, морски бозайници.

Освен опасност за живота на морските създания изследванията показват увеличаване на количествата пластмаса в морските дарове, които ядем редовно. Скорошно проучване на университета в Гент в Белгия например установи, че хората, които редовно ядат морски дарове, поглъщат до 11 000 малки парченца пластмаса всяка година. Друго проучване на Университета Плимът установи, че една трета от всички уловени риби във Великобритания съдържат малки парченца пластмаса.

Депата са друго основно място за съхранение на пластмасови бутилки в световен мащаб и представляват напълно различен набор от проблеми. За щастие, в тях пластмасата в тях е неподвижна и достъпна. Въз основа на настоящите прогнози се изчислява, че 12 милиарда метрични тона пластмаса ще намерят дом в депата до 2050 г. Опасност представлява, че при разграждането на пластмасите опасни химикали могат да по попаднат в подпочвените води.

Едно е ясно: непрекъснато нарастващото търсене на пластмаса е малко вероятно да бъде намалено скоро. В световен мащаб ще трябва да управляваме нарастващия риск от пластмаси в нашата среда и вредните последици, които се крият в това.

Както всяко глобално предизвикателство като изменението на климата в най-добрия случай вероятността за глобално сътрудничество е трудна. Точно и затова можем да започнем да работим по проблема с малки стъпки и на индивидуална основа.

Помислете си как вие можете да намалите потреблението си на пластмаса и го направете. Така ще знаете, че макар и с малко сте помогнали на планетата и бъдещите поколения.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати