Как племето Пираха се превърна в най-щастливото племе на света!

Как племето Пираха се превърна в най-щастливото племе на света!
Снимка: reportersombra.com

През 1977 година Даниел Еверет пристига в Амазония, за да изучава племето Пираха. Първоначално хората там искали да го убият. Той обаче умеел да слуша, разбира и убеждава и скоро намерил начин да подбере правилните думи.

Еверет заключил жена си и трите си деца в безопасна къщичка и решил да се срещне с мъжете от племето. Успял да ги обезоръжи и да спечели доверието и уважението им. Ето защо те му позволили да живее.

Мисията на мъжа била да работи като преводач на Библията за мисионерската организация на Уиклиф. Вместо това обаче не той променил племето, а то него. Скоро, Еверет зарязва мисията си и започна да живее като щастлив човек, взимайки пример от Пираха.

Кои са Пираха?

Пираха е малко племе, което живее по крайбрежието на река Амазонка. Населението му наброява 300-400 души. Те са известни като жителите на река Маичи и като най-щастливото племе в света. Интересно при тях е, че според времето броят на хората се променя. Например, по време на дъждовния сезон е имало само 20 души в общността, в която живеел Еверет. Когато дошъл сухият сезон, обаче, броят им се увеличил до 80.

Хората от племето се движат с кану по реката. Те могат да живеят на него до 10 дни без проблем. Всъщност, племето се намира на 4 дни с кану от Порто Велхо, Бразилия. Тези хора са изолирани по ръба на река Маичи. Името им се споменава за първи път през 1784 година от португалски мисионер.

Защо това е най-щастливото племе на света?

племето Пираха
Снимка: The New York Times

Отговорът на този въпрос е – защото водят прост начин на живот. Те не се тревожат за нищо, което не е наистина важно. Ето няколко факта за тях, които ще ви помогнат да добиете представа за ежедневието им:

Те не могат да броят и знаят само две думи по отношение на числата: „някои“ и „много“;

Познават само два цвята: „тъмно“ и „светло“;

Нямат календари и не познават датите;

Хранят се веднъж или два пъти на ден;

Спят от време на време, и то по 20 минути, защото вярват, че сънят ги лишава от сили;

За тях има само 3 родствени връзки: бебе, родител и роднина;

Там няма йерархия, кражби и престъпления;

Няма собственост, няма предразсъдъци;

През нощта хората пеят и вярват, че мечтите и реалността са еднакво важни;

На всеки 7 години хората сменят имената си;

Техният език

Той също е изключително прост. Имат 3 местоимения и почти не използват времена. Няма условни изречения, няма прости и сложни изрази. Говорят сега, не в минало време.

Нямат номера. Когато става дума за числа, използват само 2 думи, които споменахме по-горе.

Хората от племето Пираха живеят тук и сега. Единственото важно нещо е онова, което преживяват в момента. Това е тяхната тайна за щастие.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати