Камъкът Перидот

камък Перидот
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

В миналото един камък е бил по-ценен дори от диамантите. Името му е Перидот. Ако трябва да бъдем точни, този камък е известен с три имена: Перидот, Хризолит и Оливин. Тези, които търгуват с него, го наричат Оливин, от гръцки - който дава много. Перидотът е бил любим камък на Клеопатра и затова е наричан и Камъкът на Клеопатра.

Добиване на Перидот

Находища на този ценен камък се намират на различни места - на остров Зебергед в Червено море е египетското находище. Островът е необитаем, защото няма питейна вода.

Още преди 3500 години започват да вадят Хризолит там и тази практика продължава до днешни времена. Дълго време камъните от Зебергед са бъркани с изумрудите, древните римляни дори ги наричали вечерен изумруд, защото цветът не се променя от светлината. В древен Египет много вещи за погребалните церемонии са украсявани с него. Така наречените изумруди на Клеопатра са всъщност Хризолит.

Най-много Перидот обаче има в находището на индианското племе апахи в Аризона. В мините на Пакистан пък се намират камъни с най-високо качество. Добиват камъка също в Китай, Бразилия, Мианмар, Австралия и Южна Африка.

Характеристика на камъка и образуване

Хризолитът е един от малкото в групата на скъпоценните камъни, който се среща само в един цвят. Зеленият му цвят е с различна интензивност и зависи от това какво количество желязо има в минерала. Оттенъкът на цвета се движи от жълт до зеленокафяв. Най-ценни са камъните, в наситен масленозелен цвят.

Тези красиви камъни са основна съставка на метеоритите. В метеорит, паднал в Сибир, е открит камъкът. Инкрустирали го в бижута.

Перидот

Повечето минерални скъпоценни камъни са получени в земната кора. С две изключения - хризолит и диамант. Техният произход е от земната мантия. В магмата, на дълбочина до 90 километра се образуват хризолитните кристали, които излизат на повърхността при избухване на вулкани или при земетръсна активност.

За какво използват камъните от Перидот?

Този зелен камък е символ на късмета, успеха и здравето. Известен е с успокоителното си действие върху нервната система, помага и за здрав и спокоен сън. Има способността да увеличава физическите сили и жизнеността. Подпомага работата на някои вътрешни органи като черен дроб и надбъбречна жлеза, бял дроб, синуси. С лечебна цел се използва при астмата и заекването.

Наситеният зелен камък носи богатство и затова хризолитът е бил камък на банкерите и търговците.

Това е камъкът на летния месец август. Подходящ подарък е за шестнадесетата годишнина от брака. Някои хора вярват, че може да развали родово проклятие и го носят със себе си с тази цел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest