Учени разгадаха мистерията на Либийско пустинното стъкло

Учени разгадаха мистерията на Либийско пустинното стъкло

В пустинята Сахара има стъкло - яркожълто на цвят, с екзотичен и много красив вид. Било е много ценно в древен Египет. Ползвали го като материал за декорации. То е най-чистото стъкло от силиций, откривано на Земята. Красотата му е оценена още преди хиляди години, но едва наскоро беше открит произходът на това уникално природно чудо.

Разгадана е мистерията на загадъчното либийско стъкло

Рядкото и ценно либийско стъкло, разпръснато в източните части на пустинята в Либия и западните части в Египет, има космически произход. Представено в най-чисто жълто, прозрачно или млечно, с мехурчета или бели, а понякога черни жилки, това стъкло се предполага, че е повече от 1000 тона. То се намира под формата на малки камъни. Само отделни екземпляри са значителни като размер, най-голямото намирано от тях е 26 килограма.

От най-древни времена, още през Неолита, местните жители правели сечивата си от това стъкло, а в Египет по-късно го ползвали за изработване на бижута. В нагръдник, с който е погребан фараона Тутанкамон, е инкрустиран ярко жълт камък точно от това стъкло. Самото образуване на жълтото великолепие е преди 29 милиона години.

Хипотези относно начина, по който се е получило Либийското пустинно стъкло

Тутанкамон има огърлица с пустинно стъкло

Последните 100 години учените се мъчат да разгадаят загадката на получаването на красивото стъкло.

Има две хипотези, които са основни, в споровете и предположенията.

1. Сблъсък на Земята с метеорит;

2. Взривяване на метеорит в ниския атмосферен слой.

При най-ново изследване учени от Австралия правят химически анализ на стъклото. В него откриват цирконий и още един минерал - реидит. Той се създава само при високи температури и налягане и до момента е срещан единствено в кратерите, получени в сблъсък с метеорити.

Вероятно метеоритът, ударил пустинята преди милиони години, е довел до гигантска експлозия. Огромен район около мястото на взира в превърнат в стъкло.

Либийско пустинното стъкло

Стъклата, следствие на такъв сблъсък, са с различен цвят - от кафеникаво до ярко жълто. Цветът зависи от примесите, които са разтворени в течния силиций, получен в резултат на мощния взрив.

Значение на откритието

Откритията са важни с това, че помагат при определяне на честотата, с която близки до планетата ни обекти влизат в контакт с нея. Сблъсъци със силата на този, предизвикал образуването на Либийското пустинно стъкло, обаче са редки за наше щастие, защото са с катастрофални последици.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати