Откриха найлонови боклуци на дъното на Марианската падина

Откриха найлонови боклуци на дъното на Марианската падина

Няма човек, който да не знае кои са най-високата и най-ниската точка на Земята. До най-високия връх и до най-ниското място под морското равнище малобройният поток от ентусиасти не спира, макар да е силно ограничен от екстремните условия, които трябва са се преодолеят до там. Все пак човешкият стремеж да се достигне до единствени по рода си места на Земята продължава да създава рекорди.

Ново рекордно спускане в Марианската падина

Рекордно спускане до най-ниската точка на земната повърхност бе осъществено от американският водолаз Виктор Весково. Със специално изработен батискаф изследователят се спусна до рекордните 10 927 метра под морското равнище в най-ниската точка на планетата - Марианската падина.

Американецът е едва третият човек, достигнал най-голямата дълбочина, регистрирана в световния океан. Преди Весково най-ниско в Тихия океан са слизали американският офицер Уолш и швейцареца Пикар преди 59 години с помощта на батискафа Триест. Техният подвиг бе повторен през 2012 година от известния режисьор Джеймс Камерън. Виктор Весково успя да подобри рекорда с 11 метра и така стана първият човек, стигнал до такава дълбочина.

Марианската падина

Екипът на Весково прави 5 спускания, като до дъното стигат и роботи. Самият водолаз финансира експедицията си, тъй като е и инвеститор освен любител на екстремните усещания.

Откритията на Виктор Весково включват освен непознати животински видове и боклуци от найлон.

Експедицията се смята за много успешна, защото изследователите се натъкнали на четири вида непознати ракообразни, подобни на скаридите. Освен това те взели камъни от дъното, за да ги подложат на анализ.

Заедно с научните открития екипът се натъкнал на неочаквана находка - торбичка от пластмаса и опаковки от десерти.

найлонови боклуци

Сега океанолозите смятат да вземат проби за изследване от обитателите на Тихия океан в района за наличие на малки частички от пластмаса в телата им.

Потапянето на Весково е част от замислена огромна експедиция, наречена Пет дълбини. Целта на този замисъл е човек да се спусне до най-дълбоката точка на всички пет океана на Земята, които съставляват един световен океан.

В първата и най-дълбока от всички Марианска падина хората се натъкнаха на пластмасови боклуци. Какво ли ще открият в другите океани?

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати