Легенди за цветето Невен

невен

Дори древните римляни забелязали, че ярко жълтите цветове на невена, които приличат на слънцето, се обръщат след него, като разпръскват венчелистчетата си като стрелките на часовника. А на сянка цветето събира венчелистчета в купчинка. Ето защо невенът се е наричал цвете на слънцето, слънчевият циферблат и невестата на лятото.

Забелязано е също, че растението обявява началото на деня и нощта като вид календар, откъдето идва и латинското име “Calendae”, което означава „първи ден от месеца“. Съвременните сортове са с толкова големи съцветия, че цветето почти никога не се затваря през нощта - но името му остава до днес.

Невенът на английски се нарича „Marigold” или "Злато на Мария", счита се за име в чест на Дева Мария. С невен били украсени статуи на майката на Спасителя.

В южната част на Европа това цвете е било използвано при сватбени церемонии, защото е било считано за символ на любовта. Това цвете често се среща в сватбени букети, тъй като невенът символизира постоянството и дългата любов. Португалците и испанците все още го наричат "прекрасното цвете".

Освен това невенът е любимото цвете на френските кралици, споменато е в легенди, а френските замъци са украсени с букети от тези цветя. Погледнете статуята на кралица Маргарита, намираща се в градината на Париж: тя има невен в ръцете си, замръзнал в камък завинаги.

В Русия едно от имената на цветето е „Ноготки” - поради приликата на семената му с нокти.

В Китай невенът символизира дълъг живот: това е „цвете от 10 000 години“. В индуизма той се смята за цветето на Кришна. В древна Индия, от невен са изтъкани и украсени статуи на светци. Цветята са били използвани не само като лекарство, те са добавяни към храната, заменяйки подправки.

цвете невен

Славяните започнали да отглеждат невен като лечебно и декоративно растение от XII век. Нашите далечни предци са знаели за лечебните свойства на цветето, смятали, че невенът успокоява сърцето и укрепва духа, а също така предпазва от болести, така че венци от на невен са окачвали на вратите и тавана. В Русия жените правят сладко от пресни цветове на невен, за да подобрят настроението си, а също ги използват като подправка.

От древни времена невенът се използва за оцветяване на ястия в жълт цвят и за заместване на вкуса на скъпия шафран. Дори много измамници в миналото са го предлагали за шафран. В кулинарното изкуство до ден днешен се използва невен като багрило за оцветяване на някои видове сирена, масла, супи и меса.

Невенът е едно от най-популярните средства за любовна магия. Имало е такова поверие: за да е верен любимият, е необходимо да се изкопае земята под отпечатъка на крака му, да се постави в саксия и да се насее невен. Цветовете също се използват като средство срещу магьосничество. Невенът имал толкова магически ефект върху хората, че лечителите лекували болните само с един вид цвете.

В някои страни невенът се смята за цветето на мъртвите. Смята се, че това се дължи на миризмата му, според някои подобна на миризмата на труп. От друга страна, в някои страни има обичай да погребват мъртвите деца с тези цветя в ковчега. В Австрия неговото име е цветето на мъртвите, защото то се поставя на гробовете на 1 ноември, денят след Вси светии, а също и защото невенът, заедно със зимзелен, се използва за плетене на венци за мъртвите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати