Добра новина? Ледник в Гренландия увеличава размера си

Ледникът Якобшоувън в Западна Гренландия

Най-бързо топящият се ледник в Гренландия направи неочакван обрат. Въпреки че се топи от 20 години, ледникът Якобшоувън в Западна Гренландия, известен с това, че от него се е отчупил огромният айсберг, потопил Титаник, започна да увеличава размера си.

Проектът на НАСА – NASA's Oceans Melting Greenland (OMG), който следи топенето на грендландските ледници, разкрива, че Якобшоувън леко се е сгъстил благодарение на относително хладните океански води в основата му, които са довели до това ледникът да забави топенето си. Това обръща 20-годишната тенденция на топене и свиване на ледника.

Охлаждането на океана е започнало в северния Атлантически океан, на 966 километра южно от ледника, предизвикано от промените в температурите на океана, наречени Северноатлантическа осцилация. На всеки пет до 20 години атмосферното налягане на морското равнище се променя, което в крайна сметка води или до затопляне, или до охлаждане, което след това се разпространява на север от океанските течения към югозападния бряг на Гренландия.

През 2016 г. водата в този район на океана става по-хладна с 1.5 градуса по Целзий, охлаждайки Атлантическия океан около Гренландия с около 1 градус по Целзий. По-студените океански води достигат до ледника, позволявайки леда в устието му да се сгъсти.

Ледници

Учените по света обаче са изключително изненадани, защото смятат, че температурите са се понижили прекалено малко, за да предизвикат такъв ефект.

Не смятахме, че океанът може да бъде толкова важен за появата на тези процеси, казва ръководителят на проекта OMG Джош Уилис. - Неизбежно махалото ще се върне назад и ледникът ще се свие отново. Смятаме, че увеличението на леда е временно явление. Междувременно останалата част от ледената покривка на Гренландия все още отстъпва и дори този слаб растеж да продължи, той не би могъл да компенсира интензивните загуби на лед, изпитани досега, казва още той.

Изследователите от OMG са установили, че някои от най-старите и най-дебелителедове в Арктика са се разпукали миналата година, при това за първи път в историята си. Над половината от постоянния лед на Арктика се е разтопил и топенето на леда и снега е разкрило арктически пейзажи, стояли скрити в продължение на 40 000 години.

Всъщност, според доклад на ООН от миналата година човечеството е преминало границата на екологичния дисбаланс, от която няма връщане. Щетите са нанесени – Арктика се затопля и нищо не можем да направим, за да се спре този процес.

Топене на ледници

Доскоро Якобшоувън се топеше с невиждани размери. Между 2013 и 2016 г. той е загубил 152 метра дебелина. Възвръщането на леда през последната година е незначително в сравнение със загубите.

Якобшоувън получава временно прекъсване от този климатичен модел. Но в дългосрочен план океаните се затоплят. И виждайки как те имат толкова огромно въздействие върху ледниците, смятаме, че това е лоша новина за ледената покривка на Гренландия, каза в заключение Уилис.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати