Битката при Акциум

Битката при Акциум

Историята познава много сражения, някои от които са били мащабни не само за времето си, но и от гледна точка на съвременността. Но най-важни се оказват тези, които решават бъдещото развитие на човечеството. Такава е битката, провела се на 2 септември 31 година преди Христа в Йонийско море, до една от римските колонии - Акциум.

С какво тази битка се оказва съдбоносна за съдбата на цивилизацията ни?

Воюващи страни и идеологии в битката при Акциум

При Акциум се провежда морска битка между флота на двамата триумвири на Римската република - Марк Антоний и Октавиан, наречен по-късно Август.

Това е сражение, връхна точка на борбата за власт между двамата управляващи и бивши съюзници в Рим. Те взаимно си отправят обвинения в коварства, стремеж към превръщане на общата власт в еднолична, измяна и убийства.

Марк Антоний дава повод на Октавиан да търси начин за отстраняването му от триумвирата с няколко непремерени действия - празнуване на триумф след завземането на Армения, без да е признат от Сената, титлите, които дава на Клеопатра, с която е в любовна връзка, и признаването на нейния син от връзката с Юлий Цезар - Цезарион, за наследник на Юлий Цезар, с което домогването на Клеопатра до властта в Рим стават заплашително. Октавиан успява да убеди Сената да обяви война на Египет, но това е всъщност война срещу Марк Антоний. На практика това е нова гражданска война, която решава какъв курс ще вземе политиката в Рим и оттам как ще се развива цялата древна цивилизация нататък.

Битката е не само военна, това е битка и на идеологии. Марк Антоний иска да направи господстваща елинистичната политика, която издига в култ владетелят - герой, който е жив бог на земята. Октавиан е застъпник на римските традиции и ценности, говори за възраждане на републиката, но зад тези идеи изплува едноличната власт на самодържеца. Октавиан е първият император с неограничена власт в Рим.

Провеждане на битката и победата на Октавиан

Битката при Акциум: Октавиан Август

Подготовката за битката на двамата съперници подсказва важността на това сражение. Вземат участие както флотилиите на двамата пълководци, така и конници и легионери.

Край залива Амбракия в Йонийско море в края на лятото през 31 година преди новата ера се срещат двете флоти, защото Марк Антоний решава да води морска битка. Той разполага с 400 кораба, но тежки и мощни, докато Октавиан води в битката 260 леки маневрени съда.

Двете враждуващи страни се подреждат една срещу друга рано сутринта на 2 септември, но битката започва чак по обяд. Корабите на Октавиан разбиват флота на Марк Антоний. Клеопатра бяга със своите 60 кораба, след като вижда, че ще загубят, а Марк Антоний се измъква с флагманския си кораб след нея, като оставя флота си сам в боя.

Седмица след морското сражение от Марк Антоний няма никаква вест и командващият легионите се предава на Октавиан с бойците си.

След битката Октавиан се завръща бързо в Рим, за да потуши военен бунт, но година по-късно се връща отново в Египет, за да довърши кампанията си.

Смъртта на Марк Антоний и Клеопатра

Битката при Акциум: Марк Антоний и Клеопатра

Последната година от живота си Марк Антоний и Клеопатра прекарват в Александрия и се заклеват да умрат заедно.

При завръщането на Октавиан Марк Антоний решава да му даде последен отпор както по суша, така и по море, но е изоставен от войните си.

До Марк Антоний идва сведение, че Клеопатра е сложила край на живота си, защото тя се затваря в гробницата си, и той се самоубива с меча си.

Египетската владетелка разбира, че Октавиан се готви да я отведе в Рим, където ще празнува своя триумф, а победените биват убивани след това. Затова тя избира сама смъртта си, като се оставя да бъде ухапана от кобра.

Октавиан заповядва Цезарион да бъде убит, защото е претендент за властта в Рим, а децата на Марк Антоний и Клеопатра отвежда в Рим, където ги отглежда и възпитава съпругата на Марк Антоний - Октавия.

Октавиан става първият римски император и е наречен Август.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати