Марс бил космически Рай на хвърлей от Земята

марс

Свикнали сме да мислим за Марс като за студена червена пустиня на няколко стотици хиляди километра от Земята. Това днес е самата истина. Четвъртата планета от Слънцето сега е неприятно място, на което в близкото десетилетие може и да попадне човек.

Последните разкрития, направени от редица научни екипи, показват обаче, че това невинаги е било така. В миналото Марс е бил истински космически Рай, с богата атмосфера и огромна система от реки, наподобяваща тази на нашата планета.

Анализ на нови снимки, предоставени от няколко изследователски апарата, изучаващи повърхността на Марс в последните години, ясно показва следите от речни корита, издълбани в скалите на много места на планетата.

По всичко личи, че в далечното минало през тези прорези в скалите минавали буйни реки. Учените обаче не се наемат да гадаят от къде са извирали тези реки, защото все още знаем прекалено малко за миналия, а и за съвременния климат на Марс.

червената планета

Няколко са теориите за произхода на изчезналите реки. Възможно е да са се образували от валежите, подземните извори или топенето на глетчерите. Учените обаче допускат, че може да има и непознати за човечеството фактори, които да са довели до образуването им.

В момента на Червената планета няма течаща вода. Все пак замръзнали резервоари от живителната течност са откривани от марсоходите и сателитите. Това показва, че някога климатът на Червената планета е бил доста по-мек, благоприятен и влажен.

Наличието на вода все по-често кара учените да се запитат дали е възможно на Марс в миналото да е имало живот. Според всички досегашни изследвания условия за него е имало.

За да се разбере това, през 2020 година Европейската космическа агенция и руският ѝ еквивалент РосКосмос ще изпратят своя обща мисия на Марс, която ще има за главна цел да намери съществували и защо не съществуващи форми на живот.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати