sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Приятелството»Притча за чуждите проблеми или защо те са и твои

Притча за чуждите проблеми или защо те са и твои

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k396
Притча за чуждите проблеми

Живели в голяма ферма крава, коза и кокошка. С времето с тях се сдружила и една мишка. Харесал ѝ живота във фермата и решила да се установи и тя при дружките си. Само че стопанинът на добичетата я видял и се изплашил, че ще му изяде царевицата. Затова заложил капан на мишката.

Притеснена за съдбата си, неканената гостенка веднага споделила с другите животни.

– Разбираме страха ти, но нищо не можем да направим. Мишият капан си е само твой проблем и нас не ни вълнува! – отговорили козата, кравата и кокошката си.

Още на следващия ден в капана се вмъкнала отровна змия, която ухапала стопанката на фермата. Жената се разболяла тежко и не могла да помръдне дори от леглото. Наложило се да заколят кокошката, за да ѝ направят лековита пилешка супа.

Коза

Докато боледувала пък, във фермата не прекъснато идвали нейни приятели и роднини, а за да ги храни, фермерът заколил козата.

За жалост, стопанката така и не се излекувала и една нощ издъхнала в съня си. Когато след това във фермата се стекли всички близки на покойницата, се наложило съпругът ѝ да заколи и кравата.

И докато добичетата срещали своята тежка съдба, едно след друго, мишката се криела в своята дупка и размишлявала. Мислела си за събитията, които са далечен и чужд проблем, докато не започнат да те касаят пряко.

По творба на Джон Стайнбек

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest