sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Притчата за недоволните хора

Притчата за недоволните хора

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k345
Притчата за недоволните хора

Веднъж един секретар излизал от университета, където работел. Отново имал много тежък ден с купища документи, които да прегледа. Главата го боляла заради толкова много работа, а не можел да си купи хапче против главоболие, защото заплатата му била на свършване.

В този момент погледнал към красивата и голяма богаташка къща пред университета и си помислил колко хубаво би било да е неин собственик. Ядосал се на себе си, че не е богаташ, който винаги да разполага с много пари и да живее луксозно.

Потопен в своите мисли, продължил да върви по широк булевард и по невнимание си изтървал документите пред строеж. Един от работниците там му ги подал, но в този момент си казал наум:

- Ех, защо не учих, когато бях млад, както майка ми искаше. Сега щях да съм добре облечен като този чиновник, а не да стоя по цял ден по строежи в изцапани дрехи и да върша тежка физическа работа. Въпреки недоволството си човекът се върнал на работа и си отворил една бира под жаркото слънце.

А в този момент собственикът на богаташката къща гледал минаващите по булеварда хора. Погледът му се спрял върху секретаря, който се разхождал в хубавото време и върху майстора, който си пиел бирата на припек. Тогава богаташът си казал:

- Ех, защо ми трябваше да се захващам със собствен бизнес. Нямам никакво време за себе си. Сега трябва да стоя затворен вкъщи и все да мисля за сделките си. Какви късметлии са хората, които могат да излязат навън, да се разходят с приятели и да се порадват на хубавото време.

Притчата за недоволните хора ни учи, че не бива да се сравняваме с другите, защото не знаем те каква цена плащат за това, което имат. Нека бъдем себе си и живеем тук и сега. Нека оценяваме нещата, с които разполагаме и сме благодарни за тях. Нека не ламтим за чуждото, защото не знаем дали изобщо ще можем да платим цената му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати