В Африка откриха липсващото звено с маймуната

В Африка откриха липсващото звено с маймуната

В Африка археолози откриха два добре запазени скелета на около 1, 9 милиона години. Единият принадлежи на жена, а другият – на дете на възраст около девет години. Находката е безценна, твърдят учените.

Според тях това е преходът между човекоподобните примати и съвременния човек. Те нарекли откритието седибски австралопитек и според тях дова е свързващото звено, което се опитват да открият от десетилетия.

В пещерния комплекс Малапа, който се намира недалеч от Йоханесбург, учените намерили вкаменелите останки на двете човекоподобни същества – жена и малко момче. Едните останки били разположени в близост до другите.

Според археолозите най-вероятно двамата са били роднини. Възможно е те да са загинали заедно. Най-вероятно човекоподобните не са могли да излязат от пещерата, където са се скрили.

Според учените е започнал проливен дъжд, който буквално ги е удавил в пещерата. След това телата им били пренесени от течащата вода в подземно езеро, където те са се запазили в образувалия се слой скална порода, наситена с калций.

Заедно с останките на човекоподобните същества са открити също така кости от древни животни – саблезъби тигри, антилопи, мишки и зайци. Тъй като зверовете също са вкаменели останки, най-вероятно и те са загинали като човекоподобните същества.

В Африка откриха липсващото звено с маймуната

Според учените находката е истинско съкровище, тъй като се отнася към периода, в който маймуните са започнали да се превръщат в хора. Точно преди около 1, 8-1, 9 милиона години те са започнали да се изправят на два крака.

Някои учени обаче смятат, че седибските австралопитеци не са липсващото звено, а принадлежат към съвсем друга еволюционна верига. Дребните зъби, развитият таз и дългите крака ги правят близки на хората.

В същото време непропорционално дългите ръце като на маймуни и прекалено малкият размер на черепната кутия сочат, че тези същества са принадлежали към някакъв древен вид, смятат учените.

Изобилието от вкаменели останки привлича в момента учени от цял свят в пещерния комплекс Малапа. Преди дни са открити вкаменелите останки на още две същества, чийто произход и принадлежност тепърва ще бъдат изучавани.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Моряка
Моряка
29.07.2015 08:38
Хора,има стотици доказателства че сме произлезли от маймуните,няма срамно ,еволюция,природа това е,но всеки е с правото си да вярва в каквото си иска.
2
1
Valentina
Valentina
09.10.2011 16:19
Не знам дали ще ни се смеят след 100 години, другата вероятност е да сме създадени от бога, в който все по-малко хора вярват, или да сме както някои учени предполагат, изгонени от друга планета, или не изгонени, а просто открили място, подходящо за живот. Аз искренно се надявам липсващото звено да се открие и най-после да се знае що за същества сме били ние, сегашните хора преди милиони години.
1
0
Катя
Катя
23.08.2011 10:45
Интересно защо сега маймуните не стават на човеци, а са си маймуни. Май наистина не се връзва нещо тази теория на Дарвин.
3
2
Милена
Милена
14.07.2011 17:51
Ще ни се смеят хората след 100 години как сме си въобразили въобще, че сме станали хора от маймуните! Маймуните са си маймуни, а хората - хора - различни видове. Теорията на Дарвин, за естествения подбор е чудесна, но не доказва произхода на човека от маймуната по никой начин. И н.нар. липсващо звено въобще няма да се намери защото маймуните по времето когато се твърди, че се е появи" човека са били други видове, а не като днешните и нито един не прилича на човек! Просто паралелна еволюция на различни видове, толкова е очевидно.
2
0