Легендата за чудотворното аязмо в село Момчиловци

Аязмо в село Момчиловци
Снимка: rodnoto.bg

Параклисът Свети Илия Пророк е един от 27-те, които обграждат село Момчиловци. Местните вярват, че светите места ги пазят, а най-интересната история е свързана с параклиса Свети Илия.

Той е построен преди 100 години, а неговото изграждане е свързано с чудо за двойка от село Момчиловци.

Атанас и Велика Драганови били семейство от 18 години и тъгували, че не могат да имат дете. Велика се зарадвала, когато видяла, че фигурата ѝ наедряла и коремът ѝ ставал все по-голям. Всички помислили, че е бременна.

Но след като и 10-ия месец от предполагаемата бременност приключил без раждане, станало ясно, че Велика е сериозно болна. Съселяните ѝ я посъветвали да отиде в Асеновград при ясновидката Кортеза.

Аязмо в село Момчиловци
Снимка: rodnoto.bg

Уплашени и съкрушени, семейството я посетили, а тя им казала, че може да им помогне. Посъветвала ги да отидат на ливадата под връх Свети Илия в Момчиловци и мъжът да копае на това място, докато бликне вода.

Казала на Велика да пие всеки ден от водата и ще се излекува. А когато се излекува, семейството трябвало да построи параклис на мястото.

Мъжът на Велика копал цял ден, за да открие лековития извор, а Велика пиела от водата, докато коремът ѝ не започнал да спада и докато не се излекували напълно. Двамата така и не се сдобили със свое дете, но били решени да оставят след след себе си с църквата Свети Илия.

Аязмо в село Момчиловци
Снимка: Ivan Samardzhiev

Параклисът бил построен под върха, а мястото, на което е открита лековитата вода, днес може да се види аязмо. Църквата е завършена през 1910 година, а снимка от събитието може да се види и днес.

Чудотворното аязмо е разположено на входа, а местните вярват, че лекува безплодие и очни болести, като най-целебна е силата му около Гергьовден.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати