Cicada 3301 – най-голямата загадка в интернет

Cicada 3301 – най-голямата загадка в интернет

Историята на Cicada 3301 започва на 5 януари 2012 година. В социалните мрежи се появява профил с това име, чиято първа публикация е мистерия, на която и до днес не е открито решение.

Съобщението гласяло: Здравейте. Ние търсим високо интелигентни индивиди. За да ги намерим, създадохме тест. В това изображение е скрито съобщение. Намерете го, а ние ще ви посочим пътя към намирането на нас самите. Нямаме търпение да се срещнем с малкото, които ще успеят да преминат през тази загадка.

Това скрито съобщение все още не е намерено. Най-близо до решението е бил 34-годишният програмист Джоел Ериксън. Той е използвал дигиталната стенография – метод за скриване на съобщение в пикселите на изображението.

Но единственото, което е успял да прочете, е Тиберий Клавдий Цезар. След това е последвал низ от несвързани букви.

Ериксън смятал, че името на Цезар е ключ към секретната кореспонденция. Използвайки това име, той стига до уеб адрес, който го водел към друг уеб адрес и нова загадка. В крайна сметка задачата се оказала по-комплексна, отколкото очаквал, и се отказал.

Cicada 3301 – най-голямата загадка в интернет

Месец след публиването на първото съобщение идва и втората част от мистериозния пъзел: Здравейте. Най-накрая намерихме индивидите, които търсехме. С това нашето едномесечно приключение завършва. Засега. Така и не се разбра кои са успелите.

Според мнозина Cicada 3301 е шпионска организация, която търсела брилянтни умове за разбиване на кодове. Други смятат, че това е поредното доказателство на конспиративната теория за създаване на нов световен ред.

Най-зловещото обаче е, че зад тази интернет мистерия не стои скучаещ тинейджър, понеже подобни постери са откривани на различни места по света - Русия, Япония, Франция, Южна Корея, Полша и САЩ. Това може да означава само едно - че тази група е голяма, добре спонсорирана глобална организация.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати