Огромни фосили на динозавър шокираха Египет
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите»Огромни фосили на динозавър шокираха Египет

Огромни фосили на динозавър шокираха Египет

Огромни фосили на динозавър шокираха Египет

Фосил на 10-метров динозавър бе открит в Египет. Той е бродил из днешната пустиня пред 80 милиона години.

Уникалният фосил е намерен в оазис в пустинята Сахара в Египет. Той принадлежи на вида Mansourasaurus shahinae, който е част от семейството на тиранозаврите. Докато е бил жив, откритият екземпляр е тежал впечатляващите 5.5 тона.

Макар да е бил много голям, този тиранозавър не е можел да се мери с други 30-метрови тиранозаври. Живял преди около 80 милиона години, той е обитавал местността в близост до брега на древен океан, който е бил на мястото на Средиземно море.

Учените от египетския университет Мансура са се натъкнали на прелюбопитна находка в оазиса. Тя включва части от череп, долна челюст, прешлени от врата и гърба, ребра, преден и заден крайник.

Първоначалният анализ показва, че останките са от сухоземно гръбначно животно. До този момент те са най-пълните, намирани в Африка от периода от 30 милиона години до измирането на динозаврите преди 66 милиона години.

Огромни фосили на динозавър шокираха Египет

Mansourasaurus shahinae е имал повече общо с европейските и азиатските титанозаври, отколкото с тези от Африка и Южна Америка. Това доказва, че е имало динозаври, които са можели и са се движили между Северна Африка и Южна Европа в края на мезозоя.

Останките от намерения динозавър тепърва ще се изследват внимателно. Археолозите са убедени, че това е първата от много находки, които ги очакват в района.

Макар бавно и сигурно да се отдалечаваме от този така интересен период, методите да разберем миналото стават все по-модерни, а находките и начините за откриването им – все по-достъпни и ползотворни. Проучването и разбирането на миналото са основата на това да разберем какво очаква човечеството в бъдеще.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати