Племето Туареги: Тотален матриархат и мъже с бурки

Племето Туареги: Тотален матриархат и мъже с бурки
Снимка: DailymailCoUk

Племето туареги е едно от най-древните, населяващи планетата ни. Техните навици и ритуали с мъжете-войни с индиговосини тюрбани, независими жени с повече права от европейките и мъже с бурки са наистина пленяващи.

Жените туареги имат повече права от европейките. Племето е от берберската група и е наследник на финикийците - древни мореплаватели, колонизирали северното крайбрежие на Африка. Народът е изключително малък, но продължава своето съществуване хилядолетия наред.

Туарегите изповядват исляма, но привичките им крайно се различават от тези, които са ни познати в съвременния свят. Един истински туарег не спазва обичая за многоженство и се жени само един път в живота си.

Жените в племето туарег също се различават от обичайните мюсюлмански жени /виж галерията/. Те ходят с открити лица, докато това е строго забранено за техните мъже. Силният пол слага бурката веднага щом достигне пълнолетие. Мъжът туарег има право да открива лицето си само пред избраницата си. Причината е проста – мъжете смятат жените си за най-красивите в света и искат да им се наслаждават.

Дамите от племето се наричат кралиците на пустинята. Те са горди, независими и контролират живота там. За разлика от познатите ни мюсюлманки до омъжването си те имат правото да имат колкото си искат сексуални партньори. Има обаче едно условие – те трябва да влизат в шатрата по тъмно и да тръгват преди изгрева.

Всяко малко момиче от племето туарег бива научавано да чете и пише още в най-ранна детска възраст. Мъжете имат правото да останат неграмотни.

Племето туарег твърди, че е оцеляло толкова дълго, защото гради обществения си строй на поговорката: Мъжът и жената са редом един до друг с очите и сърцето, а не само в леглото. При тях разводът е позволен, а след него мъжът се връща при родителите си само с камилата и дрехите на гърба си. Имуществото остава за жената, най-често включващо децата и палатката.

Туарегите са запазили много от елементите на матриархата. Те следват матрилинейна родова организация – матрилатерален брак - роднините са от страната на съпругата, наследяване и отчитане на произход по майчина линия, и матрилокално брачно заселение - съпругът живее при семейството на жена си. Това ги прави единствен народ в света, запазил матриархата до наши дни.

Подобен начин на живот има само тибетското племе мосо. Там обаче освен с домакинство жената се занимава със земеделие, скотовъдство, лов и понякога даже и с война. Мъжете мосо нямат никакви задължения и по цял ден лежат, за да пазят силите си за нощните посещения на дамите в леглото им.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Mia
Mia
14.03.2017 02:18
Интересно е това за религията им. Аз лично вярвам в Бог, но ми е трудно да повярвам в църквите.
Както при християните, така и при мюсюлманите - четат от една книга, но препрочитат различни неща..
Как да следваш религия, която не следва книгите, които приемат за символ..
Дори и в Библията го пише - "Бог е в сърцето, не в храма"..
3
0