Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Страх ви е от клоуни. Вижте защо е така

Страх ви е от клоуни. Вижте защо е така

1 от 4 Снимки

1. Рисуваната усмивка


Има нещо неестествено във факта, че клоуните винаги са усмихнати. Ние сме наясно, че усмивката им представлява просто червена боя, но все пак е трудно да се каже, когато постоянно изразява някаква емоция.

Психолозите твърдят, че хората не вярват на клоуните, защото не могат да кажат дали човекът под грима е щастлив, или нещастен. Усмивката ги кара да се чувстват неудобно. Като социални същества ние сме свикнали да четем чуждите емоции, но с клоуните това не се получава и точно и затова те будят недоверие, раздразнение, а много често и страх.

Клоуните би трябвало да са забавни, да носят радост и веселие. За милиони хора обаче те са ужасяващи. Постоянната им замръзнала усмихваща се маска не събужда нищо друго освен чист ужас.

Дори в списъка с фобии има специално заделено място за страха от клоуни. Състоянието се нарича клорофобия. Без дори да страдат от това състояние, много хора смятат, че клоуните са зловещи.

Замислялите сте някога защо? Логиката подсказва, че клоунът е просто човек, сложил прекалено много грим, глупави дрехи и червена топка вместо нос. Ето и няколко психологични причини за този страх.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати