След години търсене намериха останките на Нефертити

Нефертити

Изследователи от археологически екип смятат, че са намерили мумифицираните крака на кралица Нефертити, известна и като най-красивата жена, живяла някога. Засега останките се намират в Египетския музей в Торино, Италия.

Престоят пълни изследвания на мумифицираните крака, за да се докаже със сигурност, че те са принадлежали на знаменитата Нефертити, но археолозите са убедени, че откритието в Долината на кралиците е част от тялото на най-красивата жена.

Смята се, че Нефертити е починала около 1250 година преди Христа. Била е любимата съпруга на Аменхотеп IV и е била известна със своята несравнима красота.

Рисунка на Нефертити

Множеството барелефи с нейния лик, изобразена редом до фараона, обаче навеждат на мисълта, че тя е оказвала силно влияние върху решенията на Аменхотеп. Твърди се, че е имала думата по отношение на религията, вътрешната и външната политика на Египет.

Главната й роля е била да бъде декоративен наблюдател по време на публичните прояви на власт от Аменхотеп, и да стои там, за да носи наслада за окото. Реално обаче, тя е била забележителна жена, която е имала голяма власт, коментира Джоан Флетчър, археолог от Университета на Ню Йорк, за Гардиън.

Гробницата на Нефертити е открита през 1904 година и е посочвана като едно от най-големите съкровища на Древен Египет, въпреки че голяма част от нея е била разграбена.

Една от най-популярните скулптури в света е бюстът на Нефертити, отрит през 1913 година. Името ѝ от египетски означава красотата пристигна.

Нефертити

От тогава до сега археолози и историци са възстановявали парче по парче забравената история на фараон Аменхотеп, променил името си на Ехнатон, и неговата величествена съпруга Нефертити.

В египетската история има и други знакови жени лидери, но никоя от тях не е задържала толкова дълго общественото внимание. Доказателство за това са хилядите изображения на кралицата, включително и впечатляващия бюст.

Виждате грациозната извивка на шията ѝ, тънките сводести вежди, скулите, толкова остри, че можеш да се порежеш – казва Моран. – Тя би могла да е супермодел днес. Идеалите за красота не са се променили.

Завладяваща е. Гледаш лицето ѝ и си прикован от красотата, казват археолозите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати