Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»След години търсене намериха останките на Нефертити

След години търсене намериха останките на Нефертити

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Нефертити

Изследователи от археологически екип смятат, че са намерили мумифицираните крака на кралица Нефертити, известна и като най-красивата жена, живяла някога. Засега останките се намират в Египетския музей в Торино, Италия.

Престоят пълни изследвания на мумифицираните крака, за да се докаже със сигурност, че те са принадлежали на знаменитата Нефертити, но археолозите са убедени, че откритието в Долината на кралиците е част от тялото на най-красивата жена.

Смята се, че Нефертити е починала около 1250 година преди Христа. Била е любимата съпруга на Аменхотеп IV и е била известна със своята несравнима красота.

Рисунка на Нефертити

Множеството барелефи с нейния лик, изобразена редом до фараона, обаче навеждат на мисълта, че тя е оказвала силно влияние върху решенията на Аменхотеп. Твърди се, че е имала думата по отношение на религията, вътрешната и външната политика на Египет.

Главната й роля е била да бъде декоративен наблюдател по време на публичните прояви на власт от Аменхотеп, и да стои там, за да носи наслада за окото. Реално обаче, тя е била забележителна жена, която е имала голяма власт, коментира Джоан Флетчър, археолог от Университета на Ню Йорк, за Гардиън.

Гробницата на Нефертити е открита през 1904 година и е посочвана като едно от най-големите съкровища на Древен Египет, въпреки че голяма част от нея е била разграбена.

Една от най-популярните скулптури в света е бюстът на Нефертити, отрит през 1913 година. Името ѝ от египетски означава красотата пристигна.

Нефертити

От тогава до сега археолози и историци са възстановявали парче по парче забравената история на фараон Аменхотеп, променил името си на Ехнатон, и неговата величествена съпруга Нефертити.

В египетската история има и други знакови жени лидери, но никоя от тях не е задържала толкова дълго общественото внимание. Доказателство за това са хилядите изображения на кралицата, включително и впечатляващия бюст.

Виждате грациозната извивка на шията ѝ, тънките сводести вежди, скулите, толкова остри, че можеш да се порежеш – казва Моран. – Тя би могла да е супермодел днес. Идеалите за красота не са се променили.

Завладяваща е. Гледаш лицето ѝ и си прикован от красотата, казват археолозите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest