Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митове за славяните, в които всички вярват

Митове за славяните, в които всички вярват

1 от 3 Снимки

1. Повечето славяни били мирни фермери


Може би най-разпространеният мит за славяните е, че те са били спокоен и миролюбив етнос, занимаващ се основно със земеделие. Това обаче е повече от нелогично и лесно оборимо твърдение. Няма как в епохата на ранното Средновековие, когато кървавите конфликти и мащабните войни са ежедневие, един народ да покори половин Европа, докато се занимава единствено със земеделие.

Върху огромни територии на източната и централната част на континента със сила били образувани големи държави, които оцелели срещу атаките на разнородни противници. В късния си период дори Западната и Източната римски империи започнали да разчитат на славяните, като им дали разрешение да се заселят в техните територии и същевременно да ги пазят от атаките на хуни и авари;

Трудно е да научим истината за историята такава, каквато е в действителност. Много от фактите са изгубени в бурните и често кървави събития на отминалите епохи. Също така естествено е да се получават известни разминавания в информацията, когато няколко различни групи описват едно и също събитие, но от своята гледна точка.

Славяните са най-голямата езикова група в Европа. Както всеки друг народ на Стария континент естествено и около тяхното минало има много неизвестни и редица заблуди. Това важи в пълна сила за ранната им история. Ето и най-големите митове, свързани с миналото им, които събрахме в галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivan Mihov
Ivan Mihov
24.03.2017 01:22
Думата "славяни" е измислена едва през 1532г от хърватина Винко Прибоевич, раздута от абатът Мавро Орбини и пренесена у нас през 18-ти век от Паисий.
5
15