Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Те са изтритите от историята личности, за които трябва да знаем

Те са изтритите от историята личности, за които трябва да знаем

4 от 4 Снимки

4. Ехнатон


Макар и да управлявал кратко, Ехнатон и неговата съпруга Нефертити оставят трайна следа в древноегипетското общество. Той е създателят на първата в света монотеистична религия – култа към един единствен бог Атон.

Отричайки богатия пантеон на старата религия, той си навлича гнева на мнозина. След смъртта му, останала без защитник, новата религия се проваля и точно за това жреците на старата политеистична религия се постарават да изтрият всичко, останало от Ехнатон.

С развитието на своята цивилизация човекът се е стремял да води точни записки за случилата или случващата се история. Първоначално предавана от уста на уста, от поколение на поколение, в крайна сметка хората започнали да записват историята си и да я предават през вековете.

Някои истини обаче са твърде неудобни, а някои личности ставали пречка за силните на деня. Като се започне от Древен Египет и се стигне до СССР, по пътя си някои управляващи не са познавали никакви граници, що се отнася до ликвидиране на хора, които се изправят на пътя им.

Точно и затова те изчезвали от историческите анали. За тях научаваме днес от случайно оцелели текстове и дори от хорската мълва. Ето и няколко примера на хора, които буквално са изтрити от историята /виж галерията/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати