Те са изтритите от историята личности, за които трябва да знаем

1 от 4 Снимки
Те са изтритите от историята личности, за които трябва да знаем
Снимка: wikimedia

1. Публий Септимий Гета


В Ерата на Римската империя, когато житейските постижения и наследството, което човек оставя след себе си, били по-важни от живота, най-страшното наказание било Damnatio memoriae. Това е форма на посмъртно наказание, при която се унищожават всички физически следи от живота на една личност – документи, статуи, картини.

Това става с 23-я император на Рим – Публий Септимий Гета. Той е убит при спор с брат си Каракала, който заема неговото място. След като се сдобива с власт, новият владетел екзекутира цялото семейство на Публий, изгаря всички документи, съдържащи неговото име, и разрушава всички картини и статуи на предшественика си;

С развитието на своята цивилизация човекът се е стремял да води точни записки за случилата или случващата се история. Първоначално предавана от уста на уста, от поколение на поколение, в крайна сметка хората започнали да записват историята си и да я предават през вековете.

Някои истини обаче са твърде неудобни, а някои личности ставали пречка за силните на деня. Като се започне от Древен Египет и се стигне до СССР, по пътя си някои управляващи не са познавали никакви граници, що се отнася до ликвидиране на хора, които се изправят на пътя им.

Точно и затова те изчезвали от историческите анали. За тях научаваме днес от случайно оцелели текстове и дори от хорската мълва. Ето и няколко примера на хора, които буквално са изтрити от историята /виж галерията/.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати