Заблудите за Сатаната, създадени от поп културата

Дявол

Има много идеи за това какво или кой е Дявола, дори и сред вярващите. Броят на различните източници и преводи е довел до много несъответствия, слухове и предположения, свързани с Принца на мрака.

Най-много от тези неясноти обаче са привнесени от съвременната поп култура и най-вече киното. Причината е, че днешните хора обичат да бъдат плашени, а киностудията се възползват с пълна мяра от това, плашейки ги с религиозните и естествени им страхове. Ето и заблудите за Сатаната, създадени от поп културата.

Църквата на Сатаната не почита Дявола

По последни проучвания Църквата на Сатаната е една от най-бързо развиващите се религии в САЩ. Въпреки това все още битува вярването, че тя почита Дявола. Истината е, че акцентът в това вярване е, че не съществува Сатана като личност. Те го почитат като метафора на своята вяра в силата на земните неща и срещу фанатизма на другите религии, почитащи, според сатанистите, измислени неща.

Числото на Звяра не е 666

Въпреки че в много филми и рекламни постери на хеви метъл банди 666 се смята за числото на Дявола, истината е друга. Археологически проучвания показват, че тази неточност съществува още от 6 век. Истинското число на звяра е 616. Грешката се е получила от преведени на гръцки пергаменти, писани на древна форма на иврит.

Сатаната

Луцифер не е другото име за Сатаната

Пореден пример колко сложен език е староеврейският е наложилото се мнение, че Луцифер е другото име на Сатаната. Единственото споменаване на това име в Библията е в Исая 14:12 в стиха: Как си паднал от небето, ти, Луцифер, сине на зората! Как са си отсечен до земята, ти, който поваляше народите. Истината е, че Луцифер е бил цар на Вавилонската империя, организирал преследвания срещу израелтяните и паднал поради това от власт. Истинското име на владетеля било Хелал, но римските летописци му дали по-римско звучене.

Символите на Сатаната са сравнително нови

Пентаграмът и дяволът с глава на коза са образи, появили се във френски окултни книги съответно през 1894 и 1924 година. Те са харесани обаче от кино режисьорите и използвани във филмите. Създава се мнение, че те са древни, но истината е друга.

Сатаната не е цар на Ада

Според древните ръкописи Сатаната не е владетел на подземното царство, а тъкмо обратната – Адът е неговият вечен затвор.

Сатаната не живее в Ада, а в…Турция

Според Библията Сатаната не живее в Ада, а на Земята. Ходи сред хората и ги изкушава. Книгата Откровение дори твърди, че в град Пергам (руините му са в днешна Турция), се намира неговият трон и той живее там. Според изследователи това се дължи на факта, че в Пергам се е намирало едно от чудесата на света – Великия олтар на Зевс, като трона, на който бил седнал гръцкият бог, е сравнен с престола на дявола.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати