Съдбата на последните наследници на рухналите империи

последните наследници на рухналите империи

Големи и мощни аристократични семейства са управлявали живота на безброй хора още от зараждането на цивилизацията. Те са стоели начело на огромни империи, простирали се на различни континенти и култури. През последните 100 години обаче всички тези империи рухнаха. Революции по цял свят доведоха до техния край. Днес наследниците на тези рухнали империи не живеят кралски живот. Ето и съдбата на някои от тях.

Последният принц на Италия – сводник

Италианската монархия рухва заедно с колониалната й империя през 1946 година. Кралското семейство е изгонено от страната, като му е забранено да се връща през следващите 54 години. Принцът наследник на трона Виторио Емануеле ди Савоя започва да води разгулен живот със семейното богатство.

След пиянски запой през 1978 година той убива по погрешка германски турист. Следващите 13 години се бори в различни съдилища да не влезе в затвора. Въпреки че успява да се спаси, той продължава да живее по ръба на закона. През 2000 година той се завръща в Италия, като след две години е заловен в обвинения в сводничество на високоплатени проститутки, доставяни за босовете на италианската мафия. В момента наследникът е в затвора.

Последният император на Китай – градинар

Пу Йи става император на Китай, когато е на две години. Три години по-късно е свален от власт, но е държан в изолация в Забранения град, вярвайки, че все още управлява страната. Бившият владетел е заловен от японците, когато те превземат Пекин. Те го издигат за император на създадената от тях марионетна държава Манджурия. След разгрома на Япония Пу Йи е пленен от комунистическия режим в Китай и тикнат в затвора. Става известен като Затворник No. 981, като се отличава там със своята скромност. В крайна сметка той е освободен и прекарва последните си години като градинар.

Последният наследник на Османската империя – библиотекар

престолонаследникът на османската империя работи в библиотека

За 622 години Османското кралското семейство създало империя, простираща се на три континента. След края на монархията в Турция последните османци бягат в Ню Йорк. С идването в Америка на престолонаследника принц Баязид му било забранено да разкрива произхода си. Това наложило да забрави за загубения разкош и да си търси обикновена работа. Той кандидатства в Обществената библиотека на Ню Йорк, където веднага е взет на работа, след като хората там разбират, че говори свободно 15 езика. Баязид работи там в следващите 45 години, където се и пенсионира.

Последният крал на Камбоджа – балетен танцьор

Нородом Сихамони е единственият все още властващ монарх в списъка. Той няма реална власт и се приема за марионетна фигура в политическия живот на страната. Той няма деца и се очаква със смъртта му монархията в азиатската страна да бъде разпусната. Нородом обаче се описва като щастлив човек, защото на младини, преди да заеме престола, е имал възможността да учи балетно изкуство във Франция. Там той е играл в няколко трупи и дори и до днес има славата на уважаван артист.

Последната наследничка на Моголската империя – продавачка на чай

В зенита си Моголската империя се простирала на голяма част от Индия, Пакистан, Афганистан, Бирма, Непал, Иран и Бангладеш. Великите Моголи управлявали ¼ от световното население. Петият император на империята построил Тадж Махал. Днес последната наследничка на великата империя – Султана Бегум, живее в колиба, намираща се в един от многото бедняшки квартали на Делхи. Там тя работи в магазин за чай. Също така получава и политическа пенсия от 400 рупии на месец, чийто еквивалент е 6 долара.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати