Откриха мистериозни татуси на лотос и павиани на мумия от Древен Египет

Древноегипетска мумия

Загадъчни символи са открити по мумията на жена от Древен Египет, живяла преди близо 3000 години. Първото предположение е, че татуировките са направени с религиозно предназначение.

Между тях се различава лотос на едното бедро, крави по ръцете и павиани на врата. До моменти по откритите мумии от Древен Египет са намирани изобразени само точни и чертички и в много редки случаи цели обекти.

Татуировките на древноегиптянката се определят като хорови очи и някои специалисти смятат, че са правени за закрила от злите сили. Най-предпочитаното място за тези татуси били вратът, раменете и гърбът.

Независимо от кой ъгъл погледнете мумията на жената, виждате чифт очи, които се взират във вас, споделя биоархеологът Ан Остин от Университета Станфорд в Калифорния.

Остин е забелязала тези загадъчни татуировки, когато е прочувала мумията по поръчка на Френския институт за ориенталска археология, които са открили мумията при проучване на селището Деир ел Медина.

мумия

Изследвайки торса на мумията, датирана между 1300 и 1070 г. пр. Хр., археологът забелязва страна маркировка по врата. Първо помислила, че става въпрос за постмортембелег, получен след смъртта, но после разбрала, че това е татуировка.

Остин решава да проучи по-подробно останките и използвала инфрачервена визуализация, която прониква по-дълбоко в кожата. С помощта на тази технология тя открива близо 30 татуировки по мумията.

Идентифицираните до момента символи се свързват с религията и богинята Хатор – едно от най-известните древноегипетски божества. Предполага се, че жената е пеела, защото са намерени много татуси около шията ѝ, с което е искала да привлече божествените сили.

Възможно е и изображенията да изразяват благочестието на жената, смятат изследователи от Университета в Чикаго.

Някои от татусите са по-бледи от други, което показва, че са правени по различно време.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати