Труп на монах изскочи от хилядолетна статуя на Буда

Монах в статуя
Снимка: SlashgearCom

Холандски учени са открили тяло на монах в една от известните статуи на Буда. Смята се, че мъжът е починал през около 1100 година, като се е самомумифицирал.

Статуята е била предоставена на холандския град Асен и когато специалистите са я анализирали чрез кюмпютърен томограф преди изложбата, открили, че тя съхранява тялото на човек, съобщава германската агенция Focus.

Изследователите казват и че когато са извадили тялото на монаха, с него открили листчета с китайски йероглифи, които предстои да бъдат разчетени.

По откритието обаче може да се съди, че мъжът се е самомумифицирал по популярен по това време ритуал, който продължавал 3000 дни.

Тялото е на будистки монах, а те вярвали, че ако се самомумифицират, ще съкратят пътя си към просветлението и няма да се прераждат повече.

В бузизма се вярва, че всяка душа трябва да усвои определени уроци от земния си път и ако един живот не ѝ стигне затова, тя се преражда, докато не изпълни духовната си мисия.

Едва когато уроците са научени след множество прераждания душата може да стигне до просветлението или както християните го наричаме - Рая.

Буда
Снимка: SlashgearCom

Смята се също, че има начин душата да не се преражда, а направо да отпътува към просветлението.

Ритуалът обаче е бил доста дълъг - продължавал е 3000 дни, преди човекът сам да легне в избрания от него гроб. Тези 3000 дни се разделяли на 3 периода, в които се консумирали различни храни, за които се вярвало, че съдействат на тялото да се самомумифицира.

Първите 1000 дни монахът е консумирал единствено ядки и семена. Следващите 1000 дни се е хранил само с кората на дървета и корените на растения. През последните 1000 дни от периода единствената му храна е била сокове на дървета, за които предварително е проверено, че не са токсични.

С този режим на хранене будистките монаси вярвали, че тялото ще се предпази от разлагане, а насекомите или животните няма да го оглозгат.

Когато телесните течности и мазнини започнат да се изпаряват, монасите се зазиждали живи задължително в позата Лотос.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати