Гробницата на Нефертити се крие в тайна стая в гроба на Тутанкамон?

Древен Египет

Гробницата на Нефертити се намира в тайна стая зад гробницата на цар Тутанкамон, предполагат изследователи, които от години изследват гробницата на момчето-фараон в Луксор.

Миналия ноември учените са сканирали подробно гробницата на Тутанкамон, защото редица доказателства са сочели за наличието на допълнителни скрити помещения зад основната стая.

Резултатите от сканирането са показали, че е възможно зад стените на гробницата на Тутанкамон да се намират не едно, а две празни стаи, обяви министърът на антиките на Египет Мамду Дамати.

Скенерът недвусмислено е показал, че зад стените има материал, който е с различен състав от този, използван в строителството, и най-вероятно има органичен и метален произход.

По думите на Дамати с над 90-процентова сигурност може да се твърди, че зад стените на гробницата на Тутанкамон има помещения, но министърът е категоричен, че няма да се правят никакви разкопки, докато не се убедят на 100 процента в това.

Тутанкамон

В края на март предстои да се направят допълнителни изследвания, които да докажат със сигурност наличието на допълнителни погребални камери, както и дебелината на ограждащите ги стени, ако наистина има такива.

Възможно е тези две камери и скритото в тях да дадат отговор на една от най-големите загадки на Древен Египет, а именно - къде са положени тленните останки на Нефертити.

Известната египетска красавица, която е била съпруга на фараона Ехнатон, най-вероятно е управлявала Древен Египет малко повече от десетилетие. Но какво се е случило с тялото ѝ след нейната смърт е пълна мистерия.

Според британския египтолог Никълъс Рийвс съществува вероятност древноегипетската красавица, чиито бюст се намира в Нойенс Мюзеум в Берлин, да е била погребана именно на това място.

Нефертити

Впоследствие според Рийвс 19-годишният Тутанкамон, който починал внезапно в разцвета на силите си, да е бил погребан набързо във външната камера на нейната гробница.

Откриването на гроба на Нефертити с пълно право може да се определи като откритието на столетието, смятат изследователите, сканирали гробницата на Тутанкамон в Луксор.

Но откритието може да има и друг, съвсем комерсиален ефект. То можа да съживи изпадналата в амок 13-милиардна туристическа индустрия на Египет, която е в срив слез политическите размирици в страна и опасността от терористични атаки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати