Доказаха любовна връзка между Мария Антоанета и шведски граф

Мария Антоанета

Френски научен екип доказа, че Мария Антоанета е имала тайна любовна връзка с шведския граф Аксел де Ферсен. Аферата на френската кралица е била доказана с разшифроването на любовни писма, които е разменяла с графа.

Мария Антоанета е известна с бурния си начин на живот и интимни авантюри. В някои източници дори се твърди, че две от децата ѝ не са от съпруга ѝ Луи XVI.

Връзката между кралицата и граф Ферсен от години е обект на дискусии между историците. Някои казваха, че отношенията им са единствено сексуални, други – романтични, а за трети любовта им е била само платонична.

Графът е бил приятел на кралското семейство и често е гостувал в Париж. За по-близките му взаимоотношения с Мария Антоанета се е говорело и през XVIII век, а преди да екзекутират кралицата, тя е представена като жена предала и родината, и съпруга си.

Историците са изследвали 13 писма между графа и кралицата, изпратени за период от един месец. В едно от тях Ферсен пише: Няма да завърша това писмо преди да ти кажа, моя скъпа и мила приятелко, че те обичам лудо и няма момент, в който да не те величая.

Писмото е с дата 4 януари 1792 година, а декларацията за любов на графа е направена 6 месеца след неуспешния опит на плен на Луи XVI.

Повечето писма между шведския граф и Мария Антоанета са относно държавни дела и заради това вида на отношенията им бе истинска загадка.

Смяташе се обаче, че в кореспонденцията си аристократичните особи са си служели тайни кодове, за да запазят връзката си в пълна тайна.

Предишните опити за разкодиране на писмата бяха неуспешни, но работата на изследователския център във Франция Collections успя да стигне до оригиналното послание.

Обичам те лудо не е израз, който ще си разменят приятели, без между тях да е имало по-сериозна връзка, казват изследователите, доказали една от легендарните изневери на Мария Антоанета.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати