Рядка златна монета откриха край Ахтопол

Рядка златна монета откриха край Ахтопол

Рядка златна монета от времето на император Юстиниан І е открита при археологически разкопки край Ахтопол. Ръководител на експедицията е бил доктор Андрей Аладжов от Националния археологически институт при БАН.

В разкопките са участвали и доброволци от Холандия и Канада. Целта на проучването е било да се изследва по-подробно северната порта на крепостта Агатополис.

Откритата монета е добре запазена и по нея са забелязани следи от гланц, което показа, че никога не е била в обръщение.

След 2 месеца работа археолозите са разкрили цялото външно лице на северната порта, вътрешността на двете фланкиращи кули, антична сграда от периода на Късната римска империя, некропол от късното Средновековие, както и опожарени сгради от началото на ХХ век.

За експертите голям интерес е представлявала каменна сграда, предшестваща укрепяването на града.

Това опожарено късноримско жилище показва каква е била съдбата на римския Ахтопол в периода на Великото преселение на народите, когато хуни, готи, вандали започват да опустошават Източната римска империя, след средата на ІV век.

Разкопките край западната кула са установили, че тя е била преправяна.

Смята се, че е изградена през късното Средновековие, а ремонтът по-късно вероятно е бил заради нападенията срещу Ахтопол от флота на Генуа през 1352 година. В района са открити и гюлета.

Най-важният резултат постигнат през 2015 година според археолозите е стратиграфският анализ, на базата на който с голяма точност се датират различните строителните периоди на крепостта.

Понеже монетата датира от VI век, се смята и че строежът е започнал през този период, вероятно от византийските императори Юстиниан І или Маврикий.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати