Намериха къде е погребано сърцето на султан Сюлейман Великолепни

Намериха къде е погребано сърцето на султан Сюлейман Великолепни

Сюлейман

Унгарски историци казват, че са намерили гроба на турския султан Сюлейман Великолепни. Владетелят е починал през септември 1566 година при обсадата на крепостта Шигетвар в Южна Унгария.

Ноберт Пап от университета в Печ казва, че мястото около намерения гроб напомня за построена султанска шатра. В шатрата са открити и предмети, които говорят за султанско погребение, добавя експертът.

В близост са намерени и строежи, за които се допуска, че са малка джамия и дервишки манастир. Разкопките ще продължат до април следващата година.

За да бъде потвърдено откритието обаче, е необходимо да се извършат по-подробни изследвания.

По всяка вероятност това е гробът на султан Сюлейман Великолепни, но тъй като въпросът е деликатен, са необходими още потвърждения на теорията, казват експертите пред Гардиън.

Проведената археологическа експедиция е в селището Турбик, което е унищожено през 80-те години на XVII век. Изследванията там са започнали от 2013 година.

Султан Сюлейман умира на 71 години, което го прави най-дълго управлявалият османски император в историята – цели 46 години. По негово време Османската империя се разраства значително.

Сюлейман Великолепни

Според историците сърцето и някои вътрешни органи на султана са погребани на мястото на неговата кончина, а тялото му е било погребано в Истанбул. Смята се, че смъртта му е пазена 2 денонощия в тайна, за да се не разбунтуват войските.

Преди смъртта си Сюлейман извикал началника на армията и дава 3 наставления за бъдещото му погребение.

Султанът поискал ковчегът му да се носи от най-добрите лекари в империята, по целия път до гроба му да се хвърлят злато и скъпоценни камъни, а ръцете му да се показват, така че да се виждат от всички.

Когато началникът попитал каква е причината за тези желания, Сюлейман казал, че иска най-добрите лекари да носят ковчега му, за да видят всички, че и най-добрите хора са безсилни пред смъртта.

Златото да се разхвърля, за да се види, че богатството и разкоша остават на този свят, а ръцете му да се виждат, за да се разбере, че дори султан Сюлейман Великолепни си тръгва от този свят с празни ръце.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати