Сензационно: Съкровище за милиарди изплува от изгубен кораб

кораб Сан Хосе

Край бреговете на Колумбия е открит потъналият кораб Сан Хосе, на чиито борд според предварителната информация има златни, сребърни монети и смарагди на стойност половин милиард долара.

Новината съобщи колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който обеща да даде по-подробна пресконференция за откриването на златния кораб.

Сан Хосе потъва през 1708 година в Карибско море в близост до пристанищния град Картахена, който в тези години е представлявал добре построена крепост. Векове наред не се знаеше точното местоположение на потъналия кораб.

За несметното съкровище, което кораба пренася, се носеха хиляди легенди.

Сан Хосе е част от флотата на крал Филип V, който през XVIII век оказва съпротива на британците по време на войната за испанското наследство.

По време на тази война Испания губи контрола над Южна Италия в лицето на островите Сардиния и Сицилия.

съкровище

За потъналия кораб през годините се водеха спорове между държавите, като се обсъждаше на коя ще принадлежи при неговото откриване. Спорът се зароди заради американската компания Sea Search Armada, специализирана в подводното търсене.

Когато властите в Богота научиха за това, заявиха, че ако корабът се открие на колумбийска територия, той ще принадлежи на Колумбия. Но това беше през 1981 година.

Тогава американската компания и правителството на Колумбия стигнаха до споразумение и се съгласиха да поделят имуществото, което бъде открито на борда на Сан Хосе.

Години по-късно обаче управляващите органи в Колумбия се смениха и сега настояват, че съкровището на кораба принадлежи единствено на латиноамериканската страна.

Тъй като в миналото корабът е бил част от испанската флота и неговият собственик е бил испанския крал Филип V, се очаква и Испания да претендира за милиардното богатство.

През 2011 година Върховният съд в САЩ също се изказа по въпроса, като обяви, че потъналият кораб ще се предаден на станата, в близост до която се намира.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати