Голяма река е текла през Сахара в древността
A Large River Flowed Through the Sahara in Antiquity
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Голяма река е текла през Сахара в древността

Голяма река е текла през Сахара в древността

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k914
Сахара

В Древността през пустинята Сахара е имало разклонена речна система и огромната пустош в Африка преди хиляди години не е била толкова безлюдна, каквато я познаваме днес.

До това заключение стигнаха учени, които публикуваха резултатите от изследванията си в списание Нейчър комюникейшънс. Според експертите реката е била част от системата Таманрасет.

Експертната система PALSAR и японският спътник ALOS са показали на специалистите триизмерни снимки, от които се виждат древни канали, криели се под пясъците на съвременната пустиня.

Реката е текла преди около 5000 години и по всяка вероятност е извирала от южните части на Атласките планини и платото Ахагар, разположени на територията на съвременен Алжир.

Древната река е имала многобройни притоци и е била от най-дългите реки в Африка и ако съществуваше до днес, щеше да е сред 12-те най-големи реки.

Пейзаж в Сахара

Реката се е вливала в Атлантическия океан, а учените предполагат, че водата е предразполагала към развитие на растителен и животински вид.

Пещерни рисунки, направени преди хиляди години, показват, че в миналото областта е гъмжала от диви животни, от хипопотами до жирафи, и че древните пастири са развъждали едър рогат добитък там.

Хипотезата, че в миналото през Сахара е текла река се появява за първи път преди десетилетие. Изследователи от Националния център по океанография в Саутхемптън откриват през 2003 година цял подводен каньон и континентален шелф край бреговете на Мавритания.

Преки доказателства за стара река обаче не бяха открити. Изхождайки от тези данни, изследователите успели да видят древното речно корито, което съвпаднало с каньона край бреговете, наблюдаван по-рано.

Това проучване показва, че климатът може да се промени невероятно бързо, така че в рамките само на няколко хиляди години да бъдат погребани следите на обширен воден път, а местната екосистема да бъде променена до неузнаваемост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest