Силните магнитни бури са изключително опасни

Слънце

Магнитните бури на Земята се предизвикват от слънчеви суперизригвания. Те се появяват следствие на явления като коронарни изхвърляния на маса или от поток от бърз слънчев вятър, който идва от коронарните дупки на Слънцето. Мощните магнитни бури може да са много опасни за съвременното общество. Освен че влияят на човешката психика, те могат да повлияят на технологиите, от които буквално зависи животът на човек в наши дни.

Грандиозните изригвания на нашата звезда и следващото изхвърляне на плазма е изключително сериозна заплаха за човечеството, категорични са учените. Най-мощната регистрирана подобна магнитна буря застига Земята през 1859 г. Тя е наречена "събитието Карингтън", по името на британския астроном, който пръв забелязва и наблюдава колосални петна и изригвания на Слънцето от 28 август до 2 септември. Най-интензивно било изригването на 1 септември 1859 година. В нормални условия, подобно изхвърляне достига Земята за 3-4 дни. Тогава обаче, това станало за едва 18 часа.

Резултатът от "събитието Карингтън" било отказ на телеграфните системи в цяла Европа и Северна Америка. От почти всяка точка на Земята можело спокойно да се наблюдава полярно сияние. На места дори нощем било толкова светло, че живеещите там бъркали деня и нощта.

За жалост, до ден днешен не е измислена точна система за проследяване и прогноза на такива бури. "Събитието Карингтън" нагледно показа на съвременната цивилизация, че магнитните бури са сериозна заплаха за обществеността. Днес зависим много повече от технологиите и подобен срив би бил пагубен за много от сферите в живота ни.

Земя

До момента са разработени индекс станции, които да оценяват с точност мощността на бурята и да прогнозират нейните последствия. Първият такъв бе Disturbance Storm Time Index (DST), а днес се използва и неговата усъвършенствана версия SYM-H.

Тези индекси обаче не са в състояние да предвидят голяма магнитна буря, като тази, случила се на 29 октомври 2003 година. Тогава тя бе толкова мощна, че доведе до частични увреждания в трансформаторното оборудване в редица страни на Африка и Европа. Учените са притеснени, че заплахата от мощни магнитни бури е напълно реална, а те са напълно безсилни да определят кога ще се случи това.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати